Започва 15-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

Започва 15-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

Перник ще бъде домакин на 15-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който ще се проведе от 14-ти до 16-ти май.Тази година обаче конкурсът ще се проведе онлайн.

Конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от Общински комплекс Дворец на културата – Обединена школа по изкуствата, с подкрепата на Община Перник. Откриването на конкурса ще се състои на 14 май 2021 г. от 17:00 ч. в Двореца на културата.

В тържествения концерт ще участват носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър към ОКДК от XIV Международен конкурс през 2019 г. това са:

Мелиса Гюлент – флейта, студентка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Антония Мирчева – флейта, Павела Занева – цигулка, Цвети Данкина – цигулка, Димитър Костадинов – класическа китара, Будин Карастоянов – ударни инструменти. Изброените участници са възпитаници на НМУ „ Любомир Пипков“, гр. София. Изпълнителите ще се представят като солисти на Камерен оркестър „Орфей“ и Духов оркестър.

Петнадесетото издание на конкурса ще се проведе онлайн – чрез изпращане на видеозаписите на участниците.

На 15 и 16 май ще се проведат заседанията на журиращата комисия в конкурса.

Кандидатите участват в три раздела:

1) Пиано, 2) Струнни инструменти, 3) Духови инструменти и ударни инструменти

Участниците се явяват в две категории – категория „А” – любители и категория „Б” – специализирани музикални училища.

Във връзка с пандемичната обстановка в страната и света и невъзможността музикантите да се изявяват в естествена сценична среда, в целия свят започнаха да се провеждат онлайн конкурси. С оглед на това, и екипът на ОКДК е взел решение, конкурсът за млади изпълнители да се проведе дистанционно.

Изглежда, че тази форма за участие в конкурс набира все повече популярност, макар че определена част от хората не са привърженици на такъв вид състезание. Все пак, младите творци желаят да покажат блясъка на таланта си и резултати от своя труд и прибягват към различни форми на музициране и участие в конкурси.

В тазгодишното издание на онлайн конкурса са заявили своето участие 170 млади музиканти. Участниците в раздел пиано са общо 60, като преобладават любителите – 44, а от специализираните училища са 26-ма кандидата.

В раздел струнни инструменти общо са 64 участника – 13 любители и 51 от специализираните училища. Има доста голямо разнообразие на инструментите – цигулка, виола, виолончело, контрабас, класическа китара и арфа.

В секция духови и ударни инструменти участниците са от специалностите флейта, кларинет, саксофон, обой, валдхорна, туба и ударни инструменти. В категория „А“ са 5 участника, а в „Б“ – 32.

В ансамбли са заявени 4 участия.

От ОШИ при ОК Дворец на културата – Перник участва Белослава Пенчева, възпитаничка от класа по цигулка на Невелина Станимирова.

Пъстра е картината на участниците от България: София, Пловдив, Русе, Бургас, Добрич, Казанлък, , Благоевград, Кюстендил, Враца, Шумен, Елин Пелин, Варна, Велинград, Габрово, Монтана, Перник,

От чужбина своите видеозаписи изпратиха кандидатите от Северна Македония, Испания, Белгия и Китай.

Награден фонд наконкурса:

– грамота за участие

– за всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за I-во, II-ро, III-то място, дипломи за поощрения.

– „Grand prix”– награда на Кмета на Община Перник – статуетка и парична сума от 500 лева за изключително ярко дарование

– награда – солист на Камерен оркестър „Орфей” към ОКДК

– награда – солист на Духов оркестър към ОКДК

(Носителите на наградата на Камерен оркестър „Орфей” и наградата на Духов оркестър получават покана за участие в празничния концерт за откриване на следващото издание на конкурса).

– награда за най-малък участник / момиче и момче /

– награда за високи педагогически постижения

– награда за най-добър корепетитор

– награда от спонсор „Клавирна мечта“ за участник – пианист от категория „А“ ( тази награда се предоставя от г-жа Зоя Спиридонова)

– три специални награди в трите раздела на конкурса за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори, които са предоставени от Институт Сервантес в София. Наградите са финансиране на курсове по испански език в Институт Сервантес.

– три специални награди от отдел „Образование“ към Посолството на Кралство Испания в България за изпълнение на творби от испански или ибероамерикански композитори. Наградите са на стойност 100 лева във формата на ваучери за закупуване на музикални материали.

Журито е съставено от изявени музиканти и музикални педагози:

СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ

Юлия Ангелова – ръководител група цигулка и виола в НМУ„Любомир Пипков”, преподавател по цигулка, гр. София.

Росен Балкански – доцент по класическа китара в НМА „Проф. П. Владигеров”, гр. София.

Даниела Черпокова – ръководител на ансамблова група в НМУ„Любомир Пипков” и преподавател по камерна музика и виолончело, гр. София.

ПИАНО

Емилия Канева – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”, гр. София

Анна Тодорова – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”, гр. София.

Стефка Матанова – преподавател по пиано в НМУ„Любомир Пипков”,

гр. София.

ДУХОВИ и УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ

Трифон Трифонов – председател на журито, диригент на Духов оркестър към ОК Дворец на културата, гр. Перник.

Атанас Карафезлиев – професор по камерна музика и цугтромбон в НМА

„ Проф. П. Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков“, гр. София

Марина Миндова – ръководител група ударни инструменти и музикално-художествени състави“ в НМУ „Любомир Пипков“, гр. София.

XIV КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

май, 2021 г. – Перник

За конкурса изпратиха своите творби 82 деца от България – от Перник, София, Радомир, Пазарджик, Сливен, Габрово, Благоевград, Бургас, както от Белгия.

По регламент, младите художници могат да участват с една рисунка индивидуално:

Награден фонд:

– грамота за участие

– за всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали за

I-во, II-ро и III-то място, дипломи за поощрения

– награда на Кмета на Община Перник – статуетка и парична сума от 100 лева за изключително ярко дарование

– награда за най-малък участник