Общински съветник от БСП за спора около Мемориала

Общински съветник от БСП за спора около Мемориала

За историята и политиката с любов – така е нарекла своя пост във фейсбук мрежата – Милена Милошева – Андонова, общински съветник от БСП, свързан с дебата около съдбата на Мемориала. „Мината Перник е черният бисер на хубавата българска земя. Тя е благодатен извор, от който свещеният труд на българския работник, подпомогнат от гения на родната техника, черпи ежечасно богатства, които влага в услуга на стопанския напредък и материалната култура на България. Бог на помощ!“ 30.10.1924 г. Негово Величество цар Борис III, цар на българите

Това е записано в Златната книга на „Мини Перник“. На проведеното миналата седмица редовно заседание на Общински съвет – Перник имаше точка за реновиране на Мемориала на миньорския труд. Предложението е внесено от интелектуалци, общественици, бивши кметове и заместник – кметове на община Перник. С изумление чух колегите от ГЕРБ да оспорват реновиране на Мемориала на миньорския труд, защото бил „комунистически символ“. Често съм се възмущавала, когато отдясно се е виждала политическа некомпетентност, несъстоятелност на решенията, инат, обезмисляне на дебата в ОбС, нормативна неграмотност. Затова сега ще припомня накратко, че Мемориалът на миньорския труд е построен в годините на социализма, да; комплексът е имал и идеологическо значение за тогавашната власт в държавата, да. Но Мемориалът на миньорския труд показва най – вече признателност към онези трудови хора, които превърнаха Перник отново в град (той губи статута си на такъв с падането под византийско владичество); признателност за труда в „Баба Мина“, благодарение на който Перник има театър, игрални зали, оркестър, училища, улици, още преди да стане град; онези хора, които поведоха пеша, от черните мини до столицата, първата работническа стачка в България за трудови права, нормиран работен ден и социална справедливост. И те тази битка я спечелиха! Да неглижираш днес заслугата на пернишките миньори, да отказваш вземането на решение за бъдещи действия за модернизиране на техния мемориален комплекс, с единствения мотив „комунистически символ“, за мен е обида към паметта, труда им и историята на града. Мемориалът има своето място в културните пространства на Перник. Би бил прекрасен терен за концерти, театрални постановки, изложби, благотворителни базари, открити уроци и редица други дейности. Колеги общински съветници, научете историята, за да бъдете малко по – добри в политиката“ е позицията на Милена Милошева – Андонова.

Припомняме, че на последното си заседане миналата седмица ОбС реши да се обяви международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд в него.