Фризерът, в който ще се съхраняват ваксините срещу коронавирус, пристигна в РЗИ-Перник

Фризерът, в който ще се съхраняват ваксините срещу коронавирус, пристигна в РЗИ-Перник

Фризерът, предназначен за съхраняване на ваксините срещу COVID 19 е монтиран в специално помещение с контролен достъп в Регионалната здравна инспекция. В хладилната инсталация ще се държат флаконите за цялата област. Според препоръката на производителя, ваксините могат да се съхраняват 6 месеца.

Областният управител инж. Емил Костадинов лично се уври в направената организация на здравната институция. Той разговаря за цялата обстановка с  директора на РЗИ – Перник д-р Александър Златанов.

„От месец март, миналата година, всички институции работят в синхрон, което помага за стриктното спазване на противоепидемичните мерки, за да успеем да съхраним здравната система. Надявам се, че имунитетът от ваксината ще помогне, за да се справим с пандемията и този здравен проблем да остане в миналото“, сподели инж. Костадинов. 

„За хладилника ще бъде монтиран допълнителен генератор, както и ще има 24 часов контрол на температурата на съоръжението, за да сме на сто процента сигурни, че доставените ваксини се съхраняват при определения от производителя температурен режим“, посочи д-р Златанов.

В сградата на РЗИ функционира и имунизационен кабинет. Помещенията са обособени на гърба на здравната инспекция, за да се гарантира един противоепидемичен режим.

Кабинетът има пълно оборудване и всички условия за имунизация. Той ще работи постоянно, ако се наложи и 24 часа. Обособени са места за почивка и място за попълване на декларации“, уточни директорът на РЗИ и допълни, че са поставени специални табели за упътване на жителите на областта. 

Температурата, която поддържа фризерът е до минус 70 градуса и в него могат да се съхраняват до 30 000 дози.