РЗИ-Перник направи обстойна проверка на частния Дом за възрастни хора в Брезник, по сигнал на Днес и утре

РЗИ-Перник направи обстойна проверка на частния Дом за възрастни хора в Брезник, по сигнал на Днес и утре

 Читателката на Днес и утре Рени Николова, от София,  ни изпрати писмо, в което ни сподели, че възрастната й майка е била настанена в частния дом за възрастни хора в Брезник.”Предпочетох да е в частен дом, а не в общинския, където е по-евтино, надявайки се, че срещу по-високата цена, майка ми ще получи по-добри грижи”, пише тя в писмото си. В началото нещата вървели добре, възрастната й майка била настанена в стая с още една жена и се чувствала добре. Тя имала придружаващи заболявания, като всеки възрастен човек, за което управата на Дома била информирана.

 „Предоставях всички необходими лекарства за майка ми. Увериха ме, че има личен лекар, който се грижи за възрастните хора в Дома. С обявяването на пандемията, от ръководството на Дома ме уведомиха, че са забранени свижданията с домуващите, за да не се заразят и аз приех мярката като приемлива. Когато идвах в Дома в събота или неделя предавах закупената храна на обслужващия персонал”, пише по-нататък Рени Николова. В началото на януари тази година,  майката на Рени й споделила, че не се чувства добре, че има здравословни проблеми. Когато се обадила на управителката на Дома, тя я информирала, че бил направен антигенен тест на възрастната жена, който бил отрицателен. „Ден след това, положението на мака ми се влоши. Когато се обадих на личния лекар, той ми предложи да взема майка ми и да я закарам в пернишката болница, за да й направят PSR тест. На въпроса ми- не може ли майка ми да бъде закарана с линейка до Перник, личният лекар ми отговори, че той ще ми даде направление за  PSR тест, но трябва аз да си поема грижите. На 6.01.2021 г., взех майка си и я закарах в Инфекциозната болница в София. Направиха й веднага PSR тест. При прегледа се оказа, че тя има затруднено дишане. Резултатът от теста беше положителен за коронавирус. Въпреки усилията на лекарите в болницата, майка ми почина. Убедена съм, че, ако навреме бяха взети мерки или ми бяха казали, че не могат да се погрижат за нея, аз щях да предприема мерки и майка ми щеше да оцелее. При положение, че управителката на Дома ме уверяваше, че не се допускат външни хора, тогава резонно възниква въпросът- как тогава се е заразила майка ми? След като взех майка ми да я лекувам в София, научих, че през декември Домът е бил под карантина, защото някои от обслужващия персонал са били с коронавирус. Така и не можах да науча какви мерки са предприети, за да се опазят домуващите. Когато отидох да взема вещите на майка ми, дрехите й бяха натъпкани в чувал, мръсни, с хлебарки. Питам се- това ли е хигиената, която се поддържа в този Дом, на който сме поверили родителите си. Пиша ви това, с надеждата чрез вас да се обърне внимание на хората, които го стопанисват, за да може други родители да не ги сполети съдбата на моята майка”, завършва писмото си Рени Николова.

Запознах със случая директора на РЗИ-Перник д-р Александър Златанов, който беше от няколко дни на този пост. Той ме увери, че ще назначи проверка, за резултатите от която ще ме уведоми. Д-р Златанов ме  покани да ме информира за резултатите от направената проверка. Той поясни, че здравните инспектори са направили обстойна проверка на въпросния Дом за възрастни хора. След приключването й, инспекторите отново са посетили Дома, за да връчат предписания за отстраняване на констатирани нередности. По време на проверката, управителката е била в болничен отпуск.

 „При проверката са установени нарушения, които са описани в протокола. Констатацията е, че хигиената не е на нужното ниво, не достатъчно са осигурени лични предпазни средства, недостатъчен комфорт е осигурен на домуващите, има нарушения в пропускателния режим и други. В общи линии, нарушенията не са малко. Има ясно разписани правила, как да се процедира, когато се констатира заболял сред домуващите.  Освен това, при пандемия, нови домуващи се приемат при стриктно спазване на определени правила. В този Дом е имало болни от обслужващия персонал през декември 2020 г, които са били настанени за лечение в МБАЛ „Р. Ангелова”-Перник с пневмония. В последствие, някои от тях са дали положителен тест за COVID 19. Домът е бил под карантина. Затова ние направихме, след Вашия сигнал, още едно тестване на част от хората, които са имали дискретни симптоми или които са били в контакт с хората, които са дали положителен тест за COVID19 през декември миналата година. Над 10 проби сме взели и ги изпратихме в Националната референтна лаборатория. Всички са с отрицателен PSR тест. Това ни кара да мислим, че в момента COVID 19 в Дома няма. Ние връчихме много подробно предписание на заместник-управителката на Дома за възрастни хора в Брезник. Срокът на предписанията е незабавно да бъдат изпълнени. След няколко дни ще извършим отново цялостна проверка, за да установим дали и как са изпълнени нашите предписания, които са детайлни, с конкретни отговорници. Тъй като в тези домове се настаняват хора на възраст, с придружаващи заболявания и са беззащитни, ние, като контролен орган, трябва да гарантираме, че в тях има ред и се спазват всички изисквания, които гарантират здравето на възрастните хора, особено в ситуация на пандемия.  Затова сме много взискателни към тези социални домове.  Извършихме много задълбочена и обективна проверка в този Дом, за да видим реалното му състояние.  Смятам, че на обслужващия персонал му стана ясно, че РЗИ-Перник ще упражнява непрекъснат контрол не само на този, но и на всички домове за възрастни хора, за да гарантира сигурността и здравето на домуващите .От тук на сетне, в рамките на компетенциите си, РЗИ ще реагира моментално на всеки сигнал за нередности в домовете за възрастни хора”, заяви д-р Златанов.

Искам да благодаря на РЗИ-Перник и лично на д-р Златанов, за моменталната реакция на сигнала ни. Единствената цел, която си поставихме бе, да се гарантира здравето и сигурността на възрастните хора в този дом, за да не ги сполети съдбата на майката на Рени Николова.