Протест в Перник: „Искаме да работим, стига недомислени решения!“

Протест в Перник: „Искаме да работим, стига недомислени решения!“

Собственици на заведения и фитнеси в Перник излязоха на протест. Те настояват бизнесът им да заработи от началото на февруари. Протестиращите обясниха, че браншът вече не издържа и предстоят масови фалити. Ивайло Ангелов е собственик на заведения и фитнес. Твърди, че мерките са избирателни и несправедливи.

„Не може в големите търговски вериги, в които влизат по 2-3 хиляди човека на ден, не се спазва никаква дистанция, включително персоналът си носи маските под носа, а ние с фитнеси с по 50 човека да бъдем затворени. За мен това е един вид дискриминация“, коментира той.

Според ресторантьорите в града служителите и фирмите не са получили адекватна помощ от държавата. А собствениците вече не могат да си плащат наемите и задълженията. Голяма част от тях дават пари от джоба си, за да запазят персонала. „Това, което държавата е обещала – 24 лв. на работен ден да се преведе, от ноември няма пари в техните сметки. Нито помощ за заведенията, нито за персонала. Това са близо 2 месеца без никакви доходи“, заявиха протестиращите.

Самите служители пък разказват, че са на ръба на оцеляването и не могат да си намерят друга работа.

 „Искаме да работим, стига недомислени решения и лъжи. Не искаме подаяния, искаме да работим“ – около това се обединиха представители на затворени принудително бизнеси, събрали се в пред сградата на областната управа в Перник. Перничани са първите, които официално организираха мирно протестно присъствие пред сграда на властта. „Решението за този мирен протест дойде спонтанно. Вероятно беше по-добре да го организираме в работен ден. Но това, което искаме, е не да пречим на когото и да е, а да не ни пречат на нас. Да ни оставят да работим. Говорят за помощи, говорят за пари, които ще дадат на затворените ни бизнеси. Нищо не сме получили. А разходите вървят, дори при затворени врати. Едва удържаме да запазим хората си. Но това не може да продължава до безкрайност. Тук сме собственици на кафета, ресторанти, фитнеси, представители на автобусния превоз – хора с общ проблем – невъзможност да оцелеят в тази криза“ – сподели и Ангел Вангелов, който е собственик на две фитнес-зали и две кафета.

Присъстващите използваха протеста са категорични: подкрепят решението да отворят врати на 1 февруари. Те поясниха обаче, че има място и за компромисни решения и за действия, които да пазят здравето на хората.