„Хора и балони“ в пернишката галерия „Кракра“

„Хора и балони“ в пернишката галерия „Кракра“

Преподавателят в Художествената академия Цветан Стоянов представя своята изложба „Хора и балони“в галерия „Кракра“в Перник. Изложбата може да се види до 10-ти февруари.

„Серията образи, представени в изложбата, са артистична реакция на постоянните информационни манипулации, с които сме засипвани. Живеем в тишина и дехуманизиран свят, с привидна подреденост и видима застиналост. Масмедиите ни облъчват с безсмислени заучени реплики или нищо не значещи политически клишета. Лишават ни от свободно възприятие и ни налагат мнения.Представената серия портрети с авторска намеса в тях са доведени до семиотичен знак. Балонът символизира подмяната. Той се надува, надува, надува…“,казва за своя проект художникът фотограф.

Цветан Стоянов е роден в София. Завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“. През 1989 се дипломира в специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. Още като студент участва със свои проекти и печели конкурси за естетизиране на жизнената среда в столицата. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства (витраж, стенопис, мозайка, стъклопис), рисунката и графичния дизайн.

От 1990 до 1996 преподава рисуване, живопис, композиция, вечерен акт, учебна практика в Националната художествена гимназия за изящни изкуства „Академик Илия Петров“ в София.

От 1997 е лицензиран експерт по Съвременно българско изобразително изкуство. Член е на Съюза на българските художници от 1993.

От 2000 е доцент в НХА. Работи в катедра „Рисуване“, ФИИ.