Проблемът с бездомните кучета в Перник е на път да бъде решен

Проблемът с бездомните кучета в Перник е на път да бъде решен

Перник е първата община в България, която е на път да реши проблема с бездомните кучета. Това стана ясно на специалната пресконференция вчера, в която участваха представители на общинската управа, фондация „Четири лапи“ и общинският прият в областния град.

Постигнати са добри резултати в хода на кампанията по кастрирането на бездомните и домашни кучета в общината и прилежащите й села, съобщи главният секретар на общината Мартин Жлябинков, подскрепен и от д-р Маргарита Чанкова, ръководител на отдел „Грижа за бездомните животни“ към фондация „Четири лапи“.

Мартин Жлябинков даде подробен отчет за свършената работа през 2020 година. „Миналата година поставихме началото на една иновативна кампания в нашата община по отношение решаване на проблемите с безстопанствените кучета в града. И трябва да признаем, че направеното за една година не е малко. Има още много работа, има много път да извървим, докато проблемът не бъде решен напълно, но никой не може да очаква, че ще се случат чудеса за толкова кратко време. Работим изключително добре с „Четири лапи“, които приема присърце амбициите ни да се справим с проблем, който е от години“ – каза Мартин Жлябинков.

За изминалата една година  от Общински приют са заловени 577 безстопанствени кучета, 573 от тях са кастрирани, 466 са маркираните. 500 животни са чипирани, 595 – ваксинирани и 731 са обезпаразитени. 324 от обработените четириноги са върнатите по места. 271 от прибраните в общинския приют четириноги са били осиновени, като 156 са намерили грижовни стопани в чужбина. В момента в общинския приют има 130 кучета. За да бъде кампанията по-успешна, се предвижда приютът да бъде ремонтиран и разширен“, допълни Жлябинков и благодари и на доброволците, които помагат на екипа в общинския приют в грижата за животните. Продължава успешно да върви кампанията по кастрирането на домашни любимци. Има заявени над 700 домашни кучета за кастрация в селата от общината. Досега са кастрирани над 270. Кампанията продължава. Напомняме, че кастрирането е напълно безплатно, като собствениците на домашни кучета се освобождават и от годишната такса от 50 лева.

Предстои да се изгради и система в която да се впишат всички домашни кучета на територията на община Перник.

„Община Перник е първата в страната,която  започна тази кампания. И вече има интерес от други общини, които да следват този опит. Много е важно това, че се работи по кастрирането на дворните кучета. Целта ни е да се пресече пътя на домашните животни от двора към улицата. Реагираме на всички подадени сигнали и имаме пълната подкрепа на общинската администрация“ – сподели и д-р Чанкова.