НД „Традиция”- Перник припомни за Деня на Освобождението на Перник

НД „Традиция”- Перник припомни за Деня на Освобождението на Перник

Почитането и отбелязването на Антоновден като денят на Освобождението на Перник от османско иго – това се опитаха да възобновят членове на Национално дружество „Традиция“ – Перник, заедно с представители на Държавния архив, Регионалния исторически музей и Съюза на военноинвалидите. Честването на Антоновден като ден на освобождението на Перник се е почитало до 1944г., уточняват от Националното дружество.

От патриотичната общност имат желание да развиват по- сериозно дейността си, затова се надяват на подкрепа на общинските и другите власти.

„Надяваме се не на финансова подкрепа, а по- скоро на логистична подкрепа за организиране на по-мащабни мероприятия като например историческа възстановка на самия акт на Освобождението на Перник или пък възстановка на посещението на Цар Борис III-ти в град Перник”- казват от „Традиция”. Дружеството е на самоиздръжка. Не ползва никакви бюджетни средства, а единствено собствени и общ членски внос. Нямат клубна база и осъществяват сбирките си по местните заведения.

Сдружението „Национално дружество “Традиция” е доброволна неполитическа патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. В момента клонове са регистрирани в 32 града в страната: София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Панагюрище, Копривщица, Нова Загора, Габрово, Трявна, Тетевен, Перник, Силистра, Добрич, Велики Преслав и др.