Продължава източването на вода от язовир ”Студена”, обемът му намалява бавно

Продължава източването на вода от язовир ”Студена”, обемът му намалява бавно

 „В и К” продължава да източва по 7 кубика вода в секунда от язовир „Студена”, докато обемът на язовира не спадне до 21 млн. куб.м. Това информира управителят на водоснабдителното дружество инж. Борислав Иванов.

„ Добрата новина е, че обемът на язовир „Студена” продължава бавно да спада. За два дни от 24 млн. куб. м, вчера достигна 23 200 000 куб. м. и продължава да спада, което означава, че, ако не паднат обилни валежи, ще успеем по-бързо за свалим обема на язовира до 21 млн. куб. м. Това се дължи на спирането на обилните валежи”, заяви инж. Иванов. Той поясни, че въпреки продължаващото източване на вода от язовира, нивото на река Струма определено спадна. „Това отново доказва, че причината за наводненията не е в източването на язовир „Студена”, а се дължи на придошлата вода в река Струма и река Конска заради проливните валежи и топенето на снега”, подчерта инж. Иванов.

На въпроса- какво е състоянието на помпената станция в Земен, шефът на „В и К” поясни:”Помпената станция в Земен вече е в изправност. Проблемът там е в лошото качество на водата. Така че след около ден-два още пуснем помпената станция. Ако я бяхме пуснали в сряда, имаше реална опасност да вкараме в системата голямо количество кал. Затова задържахме пускането на помпената станция, но тя е в изправност. Пуснахме водата в сряда, но се оказа, че качеството й не отговаря на изискванията, затова я спряхме. Очаквам от четвъртък вече ситуацията с качеството на водата в Земен да се нормализира, за да може вече събота и неделя да осигурим  нормално водоснабдяване”.

По отношение на Трън, управителят на „В и К” поясни, че там нещата с качеството на водата са по-добри. „Една от трите помпи е изгоряла, но на нас, на практика, ни трябва една помпа, а другата ще ни бъде в резерва. Община Трън ни оказа огромна помощ, за да успеем да достигнем до помпената станция, защото река Ябланица беше пълноводна. Проблемът е, че след пускането на помпената станция се появиха аварии, които отстраняваме и се надявам днес да осигурим вече нормално водоснабдяване на града”.

Що се отнася до качеството на водата в Перник, инж. Иванов поясни, че РЗИ е взела контролни проби и се очаква днес да излязат вече резултатите от тях, за да се види дали микробиологичните показатели вече са в норма. „Договорихме се с РЗИ и ние да направим ударно повече проби в населените места, които пострадаха от наводнението, за да сверим резултатите и са сме сигурни, че подаваме качествена вода на хората”.