Тази вечер лумват сурвакарските огньове

Тази вечер лумват сурвакарските огньове

Тази вечер в пернишките села ще лумнат буйни огньове, с които по прастара традиция ще бъде посрещнат традиционният празник Сурова, с който се слага началото на новата сурвакарска година. Тази тази той ще мине под знака на пандемия. С маски, хлопки и огнен танц сурвакарите ще гонят коронавируса. В наричанията си местните ще поискат основно здраве и спасение от заразата.  Стюарди със светлоотразителни жилетки ще контролират публиката около ритуалните огньове. Те ще наблюдават дали присъстващите носят маски и спазват необходимата дистанция. Паричка за здраве ще може да се оставя в определен съд след подреждане на желаещите в колона, на безопасно разстояние.

Утре компетентните органи ще направят оглед на маршрута. Теренът на дефилето ще бъде почистен, дезинфекциран, и отпадъците – събрани по подходящ начин, увериха от РЗИ.  

В община Радомир обаче Сурова няма да се състои. Със заповед на кмета Пламен Алексиев, с цел запазване на здравето и живота на жителите, се забранява провеждането на организирани събития и тържества на открито и закрито. Не се разрешава палене на сурвакарски огньове, празнична заря и срещи с други сурвакарски групи.

Спорът да се състои или не пернишката Сурова достигна до Министерския съвет, където кметът Станислав Владимиров потърси съвет. „С гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции. Такива са предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство“, бе становището на „Дондуков“ 1. След зеления правителствен светофар кметът на Брезник Васил Узунов коригира заповедта си и разреши сурвакарските празници в селата при строги противоепидемични мерки.

Кметът на най-малката община в Пернишко – Ковачевци, Васил Станимиров, който по традиция години наред води сурвакарската дружина в селото, няма да излезе довечера заради прекарания корона вирус. С жеста той изразява  своята солидарност с лекарите. Само 15 сурвакари от Ковачевци, смятано за център на „Долината на маските“, ще представят традицията.

И в градчето Батановци, което пострадата тежко от наводненията тези дни, Сурва обаче ще се състои. Кметът Радослав Петров увери, че са взети всички мерки, предписани от кмета на община Перник и контролните органи. Тази вечер ще бъде запален празничният огън, утре вероятно ще има и дефилета по улиците, но сурвакарлите няма да влизат в домовете на хората.

Сурова е най-големият зимен празник в Пернишко. Нощта на старостилния Васильовден е най-шумната през годината в региона, защото се гони лошотията и се отварят вратите на доброто. Традицията повелява, че колкото по-страшни са ликовете на маскираните, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото. Колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Обредният танц около огъня се изпълнява в специален ритъм. Групата се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли – ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве.

Вратите на всички къщи в населените места са широко отворени и всеки гост е добре дошъл в тази специална нощ в пернишкия край. В домовете се редят специални трапези с баница със сирене и праз, ритуална погача, вариво, свинска пача, туршия, вино и ракия, а най-желаните гости са именно сурвакарите. Традицията е съхранена в във всички общини на областта. От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игриа а през 2012 г. обичаят Сурова стана част от националната система „Живи човешки съкровища“ в категорията „Традиционни празници и обреди“. На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.