Обемът на язовир „Студена започна да спада! Притокът на вода в язовира днес е над 16 пъти по-голям от разхода!

Обемът на язовир „Студена започна да спада! Притокът на вода в язовира днес е над 16 пъти по-голям от разхода!

Поради драстично увеличения приток на вода в язовир „Студена”, чийто обем вчера достигна 24 026 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб., от вчера /11.01.2021 г/ в 17.15 ч „В и К”  изпуска по 7 куб.м в секунда вода от язовира. Това информира управителят на дружеството инж. Борислав Иванов. „Добрата новина е, че вчера, от 10.00 ч. обемът на язовира започна да спада. Ще продължим източването на тези водни количества докато достигнем обем от 21 000 000 куб.м, за да осигурим свободен обем при евентуални други проливни дъждове и снеготопене. Дъждът спря, така че, надявам се, водата в река Струма да се оттече малко и  по ниските места да се върне отново в коритото си”, поясни инж. Иванов.

 На въпроса- намаля ли мътността на водата, тъй като РЗИ препоръчва да не се ползва за пиене, инж. Иванов поясни:”Да, когато подавахме вода от изпускателите, поради поройния дъжд, тя беше замътена, защото в момента се извършва ремонт на утаителя на пречиствателната станция за питейни вода. Вече подаваме вода от повърхността на язовира и качеството й се подобри значително. Това показват нашите проби. Информирахме и РЗИ да вземе проби, резултатите от които, по всяка вероятност, ще излязат днес. Надявам се те също да потвърдят, че качеството на водата се е подобрило и инспекцията да уведоми, че тя е вече годна за пиене”.

По информация на „В и К”,, вчера притокът в язовира е бил– 9835 л/сек., а разходът – 594 л/сек. Това ще рече, че притокът на вода във водоема е бил над 16 пъти по-голям от разхода.