Официално. Фестът „Сурва“ се отменя!

Официално. Фестът „Сурва“ се отменя!

Окончателно и официално днес бе потвърдено, че Международния фестивал на сурвакарските и маскарадните игри „Сурва“ за втора поредна година няма да се състои. Отмяната му бе съобщена на брифинг в Министерския съвет от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той заяви още: „Няма да поставим под съмнение здравето на хората, когато организират празниците в отделните села, но при специални условия. С отстояния, с носене на маски, без обикаляне на къщите.“ Тепърва ще стане ясно дали тези изисквания ще бъдат спазени. Мнозина се съмняват, още повече след случилото се около мъжкото хоро на Йордановден в Калофер.

Според неофициална информация, кметът на Перник Станислав Владимиров, за разлика от колегите с общините Радомир, Брезник и Ковачевци, засега няма намерение да издава забранителна заповед за традициите около 13 и 14 януари, когато по стар стил се чества Васильовден и по селата се палят огньове, сурвакари обикалят домовете и наричат за здраве.

Засега е ясно обаче, че ни чакат едни по-различни тържества. Не навсякъде ще гонят със страшни маски и огньове злото от нашия край. В някои от селата на Пернишко се канят все пак да спазят традицията, други пък са решили да я пропуснат. Засега в Дивотино например, са решили да спазят пандемичните ограничения и забрани. В Ярджиловци също нямало да се организира официално тържество, а дали ще излязат сурвакарите по своя воля, ще стане ясно след седмица. Аналогична е картината и в останалите населени места на общината. Всички обаче са съгласни по отношение на това, че традициите ще оцелеят и след тези тежки ограничения, наложени от пандемичната обстановка.