174 пациенти със съмнение за COVID 19 са транспортирали линейките на ЦСМП за седмица

174 пациенти със съмнение за COVID 19 са транспортирали линейките на ЦСМП за седмица

  На 379 повиквания на спешния телефон 112 са реагирали екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник през миналата седмица, които са с около двадесетина повече от предходната. Извършените амбулаторни прегледи във филиалите на ЦСМП са 166. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов. Той поясни, че минала седмица общо потвърдените и непотвърдени случаи на коронавирус са били 107. През миналата седмица спешните линейки са транспортирали 174 пациенти със съмнения за коронавирус. „В момента имаме 3 болни шофьори, но се справяме за сега. Очакваме до седмица да се върне болният ни лекар, но тази седмица се връща на работа наша лекарка, която беше в болничен отпуск. Друг наш лекар преминава на пълен щат.  Така малко ще си отдъхнем при изготвянето на трафика за дежурствата, тъй като двама лекари ни напуснаха. Очаквах да дойдат този месец двама лекари, но единия от тях потвърди, че ще дойде в началото на февруари. Нямаме проблеми при придвижването на линейките в трънско и земенско, защото ни са оборудвани с хубави гуми, а и шофьорите са ни опитни”, заяви д-р Симеонов.

Той поясни, че около 40 000 лева е получил ЦСМП-Перник от Министерството на здравеопазването към актуализирания бюджет за тази година, за похарчените от спешния център пари за закупуването на предпазни средства от началото на пандемията до сега. „Тези пари ни дойдоха много навреме. С тях ще си закупим предпазни средства, ще купим зимни обувки за целия персонал, ще си платим бензина, дори ще успеем да платим лятното облекло за целия екип за идната година, защото през тази не успяхме да купим, защото не ни достигнаха пари”, поясни д-р Симеонов

Той допълни, че днес е получил указание от Министерството на здравеопазването да представи списък на желаещите да се ваксинират срещу коронавирус. В момента се уточняват колко са желаещите.