Днес е Никулден!

Днес е Никулден!

На 6 декември отбелязваме Никулден. Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на празника трябва да има риба, най-често шаран.

На този ден се почита паметта на Николай Мирликийски.Чудотворец (Свети Никола), който според легендите закриля моряците по време на бури и трудности в морето. Той е реална личност и е живял през III век в Ликия. За разлика от други хора, провъзгласени за светци, той е живял охолно, разполагал е с голямо богатство и според писанията е дарявал голяма част от него на нуждаещите се.

Сред празничните ястия на този ден задължително е шаранът, както и разнообразни постни храни, тъй като сме в разгара на постите. Това може да включва сарми, боб, чушки, царевица, жито. Шаранът заема централно място, заради преданието, че Свети Никола е използвал именно шаран, за да запуши дупката в потъващ кораб и по този начин да спаси моряците.

Въпреки че днес най-голямо внимание обикновено се обръща на трапезата и празнуването, всъщност благотворителността е много по-близо до духа на Никулден. Самият Николай Мирликийски е бил човек, който често е дарявал пари на нуждаещите се, споделял е своето богатство и е помагал по всевъзможни начини, за което се е стараел да не се разбере. Тази традиция се е пренесла и днес в редица европейски страни, където на Никулден се подаряват подаръци. Затова един от начините да почетем този ден е именно да помогнем на кауза, която ни е присърце.

Имен ден днес празнуват:  Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Екипът на Днес и утре честити празника на всички именници и им пожелава здраве, щастие и много сбъднати мечти!