Зам.кметът Стефан Кръстев:Легла за болните има, не достигат медици

Зам.кметът Стефан Кръстев:Легла за болните има, не достигат медици

Скандалът с 12 пациенти с инвалидност, а някои от тях и с COVID-19, оставени да чакат в коридор на Спешно отделение в пернишка болница, след като Профилакториума затвори врати засега за 14 дни, стана национално известен. Причината за изчакването била многото пациенти, които са докарани наведнъж: „Изчакали са в коридора, защото когато дойдат 12 души, нямаме места, в които да ги разположим и да бъде топло. Освен това коридорът е отоплен, не е студен чак толкова. Хората бяха завити с одеяла. Не може да ги качим по отделенията, защото не се знае кой от тях ще бъде хоспитализиран и кой – не”, коментира преди дни директорът МБАЛ „Рахила Ангелова” д-р Анатоли Митов.

Профилакториума хлопна двери след като трима от петимата лекари в болницата за рехабилитационно лечение са с положителни проби за COVID -19. Един от тях е с придружаващо заболяване, а друг е след операция. Заразени са и медицински сестри, и санитари. „Лечебно заведение без медицински персонал не може да осъществява дейност. Няма откъде да бъдат командировани медицински лица”, посочи зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Заразени са и медицински сестри, и санитари. От общината уверяват, че след затварянето, за пациентите е осигурена нужната грижа.

 „Към момента в Бюрото по труда в Перник има обявени над 20 свободни места за медици. Медицински персонал просто няма“, заяви в „Денят започва“ по БНТ зам.-кметът на града Стефан Кръстев.

Той обясни, че в тази болница работят физиотерапевти, кинезитерапевти, хора, занимаващи се със спорта гимнастика и тя няма условия да се занимава с хора с инфекциозни или белодробни заболявания, защото няма кислородна инсталация, няма инфекционисти, няма пулмолог.

„Проблеми с медицинските специалисти има и в Многопрофилната болница за активно лечение, както и в Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания – това са държавни болници, които също изпитват недостиг на кадри“, допълни зам.-кметът.

В Многопрофилната болница има легла и за пациенти, които не са с коронавирус.

А преди затварянето на болницата за продължително лечение всички пациенти са прегледани и съобразно състоянието им са били пренасочени за хоспитализация в другите лечебни заведения в града, или за домашно лечение.

Болнични легла на територията на Перник все още има – за пациенти с коронавирус и за такива с други заболявания, категоричен беше Кръстев. Но липсва медицински персонал.