Над 1300 нарушения засечени по време на акция „Зима“ в Пернишко

Над 1300 нарушения засечени по време на акция „Зима“ в Пернишко

1373 нарушения са установени в рамките на проведената на територията на Пернишка област полицейска акция „Зима“. Органите на реда са проверили 2765 пътни превозни средства. Най-много са леките автомобили – 2685, 38 са товарните автомобили, мотоциклетите и мотопедите са 28. Освен това полицаите са проверили 7 каруци и 5 броя селскостопанска техника. Издадени са 551 акта и 822 фиша. Спрени от движение са 9 пътни превозни средства. Глобени са 5 велосипедисти, 4-ма водачи на каруци и 73-ма пешеходци.

Констатирани са 109 нарушения по осветителните системи на автомобилите. Санкционирани са водачи за неизправности на устройствата за измиване на предното стъкло, с износени гуми и други, свързани с безопасността при зимни условия. Голяма част от актовете и фишовете са за превишена скорост, неправилни маневри на пътното платно, преминаване на червен сигнал на светофара и други по Закона за движение по пътищата.

Изготвени са 4 предписания до АПИ за отстраняване на недостатъци на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка. 9 са предписанията до местните органи за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъци на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка.

Засиленият контрол продължава през целия зимен сезон.