Доц. Георги Кючуков: С ваксинирането срещу COVID-19 не бива да се трупат финансови облаги, задължителната ваксина противоречи на правата в ЕС

Доц. Георги Кючуков: С ваксинирането срещу COVID-19 не бива да се трупат финансови облаги, задължителната ваксина противоречи на правата в ЕС

Ваксинирането срещу COVID-19 е единственият начин да се прекъсне пандемията, но не бива да се спекулира и да се трупат финансови облаги на гърба на заразата. Ваксинирането трябва да бъде по-масово, но задължително доброволно. Това заяви пред медиите доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. Той е категоричен, че рестрикциите за тези, които не са ваксинирани, противоречат на демократичните права за гражданите в ЕС, а и за това няма медицинско основание.

По повод на поръчаните ваксини доц. Кючуков коментира, че налице са редица смущаващи факти.

„Петте ваксини, с които са сключени договори от страна на ЕК, имат по две апликации. За всеки граждани на ЕС, ако се приложат по две апликации, са необходими около 900 милиона ваксини. Възниква въпросът защо и по каква причина са договорени 2 милиарда дози. Това е повече от два пъти от максималния обхват на населението, а това е повод да има подозрения за интереси, извън здравните. Трябва да се има предвид, че ваксината, поне по това, което беше изказването на председателката на ЕК, е предназначена само за граждани на ЕС и тя няма да бъде реекспортирана. Също така се знае, че ваксината има определен срок на годност. Това, което се казва, е около 6 месеца. Какво правим и защо плащаме тези допълнително ваксини“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че корупция на най-високо ниво в Европейската комисия е обяснението за броя поръчани ваксини и това поставя под съмнение легитимността на Урсула фон дерЛайен и на хората, които са ангажирани с това решение.

„В България експертите казват, че към момента около 1 милион от нашето население са се срещнали скоронавирус, т.е. имат изградени антитела. Всички те се застраховат, че който и каквото число да спомене, то има спекулативен характер, защото не е направен тест, който да ни даде обективната представа. Ако се опрем на този един милион, остават 5 милиона. Много е важно и ние сме питали правителството по Закона за достъп до обществена информация колко милиона ще вземем ние. От тези 5 милиона по изследванията, които се правят, засега намерение да се ваксинират имат не повече от 2 милиона и половина“.

Колкото до идеята за ограничаване на пътуванията в Европа на неваксинираните, Петков определи като нечовешко и фашистко.

„Много се надяваме, че с алармирането от страна на ПП АБВ преди месец и половина сме съумели да създадем друг тон на дебата в ЕК и да възпрем такъв действие. Ако се стигне до такова решение, това ще бъде най-вулгарният ход от 30-те години на миналия век насам. Продължаваме да считаме, че е необходимо е да се разследват действията на СЗО. Мотивите, аргументите, защо се препоръча да не се правят аутопсии, защо се препоръча всички, които са починали, да се идентифицират като починали от коронавирус. Всичко това доведе до насаждането на страх“.