Два нови кредита тегли общината, за да разплати борчове на предишната управа

Два нови кредита тегли общината, за да разплати борчове на предишната управа

На редовното си заседание миналата седмица Общинският съвет гласува за предложенията, описани в докладни от кмета Владимиров с които общината да кандидатства за два заема.

Единият е овърдрафт с максимален размер 3,5 милиона лева с които средства ще се разплатят просрочени задължения.

Вторият е  нов безлихвен заем от централния бюджет на стойност 4.2 млн. лв, с който да бъдат върнати стари заеми към бюджета, чието възстановяване не е възможно в рамките на текущата година.

Ако старите заеми не бъдат възстановени, общинският бюджет ще бъде утежнен с допълнителни плащания и санкции.

Това стана ясно на заседанието на минипарламента, на което съветници от ГЕРБ алармираха, че перничани задлъжняват с още 8 милиона лв, благодарение на мнозинството на БСП и ВМРО. Техните гласове се оказаха достатъчни, за да одобри Общинският съвет заем от държавата в размер на 4 200 000 лв, и овърдрафт от 3 милиона и половина. се казва в прессъобщението от централата на политическата сила. В него е записано още: “Въпреки съпротивата на ГЕРБ и аргументите в зала, че кредитите се предлагат за гласуване без никаква обосновка, разчети и сметки, мнозинството прие заемите да бъдат изтеглени. Групата съветници от ГЕРБ поискаха  перничани да узнаят как са формирани размерите на исканите суми  как ще бъдат връщани двата заема, но отговор не последва. Съветниците напомниха, че доскоро кметът Владимиров изтъкваше колко адекватно управлява финансите на общината, но на сесията тези твърдения бяха опровергани. Ресорният зам. – кмет Стефан Кръстев не можа да посочи точни числа за изпълнението на приходната част на бюджета към днешна дата. И това показва, че  той е безполезен, напротив, пречи за развитието и диалога в града и е редно да бъде освободен от поста. Последната информация е от месец август, когато стана ясно, че бюджетът е изпълнен около 30 %. Пореден опит за вкарване на община Перник в дълговете е ниската събираемост на вземанията, споделиха за днешното решение съветниците от ГЕРБ. С подобно управление дълговете на Община Перник ще скочат двойно, прогнозират още съветниците.“

Местните законотворци от политическата партия на Бойко Борисов удобно забравят, че вината за натрупаните борчове е тяхна, а новият кмет Станислав Владимиров успя до момента да изчисти 11 милиона лева дългове. Показателно е и отношението на хората от общината, които в социалните мрежи реагираха остро срещу позицията на ГЕРБ и им припомниха греховете, които те удобно премълчават. А грозните квалификации, отправени не за пръв път към зам.кмета Стефан Кръстев и то от хора, които докараха общината до тежка криза и разгневиха, и разсмяха мнозина. И те не спестиха на „обвинителите“ мнението си за управлението им до преди година и поведението им днес.