Намаляват болните от COVID-19 и варицела в пернишки регион

Намаляват болните от COVID-19 и варицела в пернишки регион

Ситуацията със заболеваемостта в област Перник се подобрява. Добрата новина дойде от Регионалната здравна инспекция.  От там информираха, че с 91 са намалели заболелите от заразни заболявания през изминалата седмица. Регистрираните болни са през миналата седмица са 452, при 543 да предходната. Намалели са с 87 и заболелите от COVID-19. Регистрираните заразени през изминалата седмица са 444, при 452- за предходната. Случаите са разпространени във всички общини на област Перник.

По-малко са и заболелите от остри респираторни заболявания  и грип в областта. През седмицата са регистрирани 84 болни, при 100 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 116.26 %oo, при средна за страната 83.46 %oo към 23.11.2020 г.

 Наполовина са намалели и заболелите от варицела. През миналата седмица са констатирани 6 заразени, при 12 за предходната. Заболелите са от Перник. Те се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №4, ДГ № 14, ПГИ и 16 ОУ.

За пръв път от близо три месеца са установени 2 болни от колиентерит. Заболелите са жени на 24 и 26 години от с. Дрен и град Земен. Те са хоспитализирани  в МБАЛ „Рахила Ангелова“ Перник.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 117 проверки. От тях 38 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене.

В резултат на упражнения контрол, здравните инспектори са издали през седмицата 986 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през изминалата седмица РЗИ-Перник продължи с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 40 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната в тях вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.