Народният театър радва перничани с най-новата си постановка

Народният театър радва перничани с най-новата си постановка

„Какво да правим с виолончелото” е най-новият премиерен спектакъл на Народния театър, който идва на пернишка театрална сцена на 28-ми октомври от 19 часа. Режисьор е Николай Поляков, с участието на Валентин Танев, Снежина Петрова, Марин Янев, проф. Анатоли Кръстев.

След като Валентин Ганев вече години наред събира възторжена публика със своя контрабас в Народния театър, а Антони Дончев свири на пиано в „Капитал/на/ грешка“ на Иван Панталеев, сега професор Анатоли Кръстев гастролира в Народния в „Какво да правим с виолончелото“ – новия спектакъл на академиците. Пиесата е на Матей Вишниек.. Румънецът от френската школа на световната драматургия през 1977 година като студент по философия в Букурещкия университет започва да пише екзистенциални и антикомунистически пиеси на езоповски език за театъра, които се разпространяват нелегално чрез машинописни преписи из литературните среди и са строго забранени за сцената. Чете ги пред приятели и в литературен кръжок, който след време е разтурен от властите. Една от пиесите – „Коне на прозореца”, все пак успява да стигне до генерална репетиция, но ден преди премиерата е забранена. През 1987-а Вишниек емигрира във Франция, където живее и до днес.

Сега пиесите на Вишниек се играят по цял свят от Чили до Токио и Мелбърн. На негово име се организират фестивали в Авиньон, Токио и Москва, а в Сучава, Румъния вече има театър „Матей Вишниек”. Критиката неслучайно и напълно справедливо го определи като „новият Йонеско”.

Представленията ще се представят при спазване на всички въведени задължителни противоепидемични мерки за закрити пространства и спазване на не повече от 50% от капацитета на залата определени със Заповед на Министъра на здравеопазването.

Няма да се допускат зрители без предпазни маски, съобщават от Драматичен театър- Перник.