При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, трънчани отпразнуваха Деня на града

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, трънчани отпразнуваха Деня на града

  Заради увеличаването на заразените от коронавирус както в страната, така и в областта, общинската управа на Трън взе решение празникът на града да се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, с цел предотвратяване на разпространението от коронавирус. По тази причина бе отменена традиционната номинация, в чест на Деня на града,  на почетен гражданин, както и тържественото награждаване на личности, допринесли много със своя труд за развитието на пограничната община.

Празникът започна с тържествена света литургия в храма „Света Петка” в кв. „Баринци”, която отслужи отец Михаил. Миряните от пограничната община бяха приятно изненадани. По повод Деня на града, в черквата „Света Петка” беше донесена частица от мощите на светицата, пред които дошлите на празника имаха възможност да се поклонят и помолят за здраве и благоденствие.

След това отец Михаил освети празничния курбан, преди да бъде раздаден на дошлите в черквата за празника.Той е дарение от жители на Трън.

Гости на трънчани за Деня на града бяха областният управител на Перник Емил Костадинов и неговите заместници Иво Иванов и Васил Павлов. Те посетиха първо скалният параклис „Света Петка”, а след това дойдоха в черквата, където запалиха смещичка за здраве и поздравиха общинското ръководство и жителите на Трън. На излизане от черквата губернаторът на Перник заяви: „Вярвам, че когато заедно обединим усилията си, можем да допринесем значително за развитието на българските общини и за запазване на богатото ни културно и историческо наследство“.

На въпроса- какво си пожелава на този ден, кметът на община Трън Цветислава Цветкова заяви:” Здраве и благоденствие за всички жители и гости на нашата община”. 

Въпреки рестриктивните мерки, наложени заради пандемията от COVID-19, настроението в Трън беше празнично. Площадът беше огласен от музика, а хубавото време привлече трънчани и жители на общината около традиционните сергии .