Манастирският храм „Св. Пантелеймон“, в земенското село Смиров дол, беше тържествено осветен

Манастирският храм „Св. Пантелеймон“, в земенското село Смиров дол, беше тържествено осветен

Народният представител от ГЕРБ  д-р Александър Александров,  областният управител на Перник  Емил Костадинов и областният координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска присъстваха на освещаването на манастирския храм „Св. Пантелеймон“ в земенското село Смиров дол.

Литургията беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Строителството на храма, наречен на духовния покровител на Земен – Свети Пантелеймон, започна преди няколко години и днес е напълно завършен и красиво изографисан.

„Храмът е пазител на мира, на вярата, на доброто. И поради тази причина трябва да ценим, пазим и да се грижим за българските храмове, за българската душа“, споделиха д-р Вяра Церовска и д-р Александър Александров. Те останаха изненадани от красивия храм и казаха, че духовността е важен елемент от запазването ни като народ, запазването на културните ценности и моралните устои.

„Онова, което наистина ни принадлежи е свободната ни воля и само от нея зависи дали ще се качим или ще останем на пристанището, защото духовността е кораб, който ни трябва, за да пристигнем там където сме се запътили“, каза областният управител.

В проповедта си в края на богослужението епископ Поликарп подчерта добрия пример за служба на хората и на Бога, завещан от лечителя св. Пантелеймон.