Елена Темелкова открива самостоятелна изложба живопис

Елена Темелкова открива самостоятелна изложба живопис

Художникът и директор на Художествена галерия Перник – Елена Темелкова открива своя самостоятелна изложба живопис днес. Изложбата е подредена в галерия „Кракра”, а официалното й откриване е от 16 часа.

Темелкова ще покаже новите си творби с живопис.

Тя е завършила Висшия институт за изобразителни изкуства ”Николай Павлович” /Национална художествена академия/, София в класа на професор Марин Върбанов – специалност „Текстил и мода” – 1981 г.

Работила е в комбинат „Българска коприна”, София като художник – десенатор и във фабриката „Елена Георгиева” Перник като дизайнер на облекло. Била е като преподавател по художествен текстил в училище за изкуства „Христо Ботев” с. Дрен 1993 – 2009 г. и в „SOS Детски селища – Kinderdorf” с. Дрен. Ръководила е школи по приложно изкуство в Център за работа с деца, Перник, Обединен детски комплекс – Радомир, читалище „Нови хоризонти” Перник и др.

Член на Съюза на българските художници – секция „Текстил”от 1992 г., а от 1998 г. е председател на Представителството на СБХ в Перник.

Елена Темелкова твори в областта на монументалната текстилна пластика, живопис върху коприна, интериорен текстил, уникални рисувани облекла и аксесоари – рисувани шалове, чанти, бижута, макраме, рисувано стъкло, иконопис и др.

Участва в самостоятелни, общи национални и международни изложби – Франция, Германия, Сърбия. Нейни произведения са притежание на галерии и частни сбирки в страната и чужбина – Германия, Франция, Италия, Испания, Сърбия, Македония, Кипър и др. Организатор и участник в Международен живописен пленер „Арт-студио – Рударци”, ежегодно организиран от Община Перник и Представителството на СБХ в Перник от 1997г. Темелкова е директор на Художествена галерия Перник.