Здравка Евтимова с Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос

Здравка Евтимова с Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос

Най-успешната пернишка писателка Здравка Евтимова бе удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура.
Това беше обявено по време на тържествената церемония по връчването на Националната награда, състояла се в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив днес. Признанието ще бъде връчено на отделна церемония в София, заради невъзможност на писателката да присъства на събитието.
Здравка Евтимова е авторът, който пише на пет езика – български, английски, френски, немски и руски, а нейните произведения са издавани в над тридесет страни по света. Тя живее и работи като учител в Перник, но нейни разкази са в учебните програми на Дания и САЩ. В България има публикувани над 90 разказа в различни сборници и книги.
Произведенията й печелят признания на световни конкурси като „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, и на радио BBC, Лондон. Носител е на редица български и международни награди. Освен писател Здравка Евтимова е и преводач, превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, на произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб.
Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата.

Престижната награда се връчва в няколко категории и представлява малка пластика, диплом и парична сума.