Сериозно пернишко присъствие в Националния съвет на БСП!

Сериозно пернишко присъствие в Националния съвет на БСП!

На юбилейния 50-ти конгрес на БСП бе избран новият Национален съвет на социалистическата партия. В ръководния орган на партията има сериозно пернишко присъствие. Сред избраните са: кметът на Перник Станислав Владимиров, народният представител Евдокия Асенова, Кирил Леонов, председателят на брезнишката партийна организация Венета Петрова, зам.кметът на Перник Мирослав Стоицев и Бриго Аспарухов. В общопартийната контролна комисия са избрани председателят на областното ръководство на БСП в Перник Валентин Петков и общинският съветник в Перник Ралица Андреева.

На юбилейния пленум на социалистическата партия, от ръководството й отпадна президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев.

 От обявените резултати, след гласуването, освен Станишев, не получиха достатъчно гласове, за да влязат в ръководството на партията известни  имена в БСП като: Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Велислава Дърева, Юрий Асланов.

По-късно, след гласуването, стана ясно, че друг бивш лидер на левицата Михаил Миков си е направил отвод и се е отказал от участие в пленума на партията.

С най-много гласове бяха избрани: Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Йорданова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Виктор Годжов, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Станислав Владимиров и други.

В Националния съвет влизат досегашните членове на Пленума в лицето на Манол Генов, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Георги Гьоков.

В Пленума влизат още лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Ана Янева, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Зорница Василева, Иван Иванов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Десислава Йорданова и други.

Георги Гергов влиза в състава като делегиран представител от областните структури, а Дора Янкова като лидер на женската структура.

Основният опонент  на Корнелия Нинова на преките избори за лидер на партията Кирил Добрев, също влиза в пленума. Деница Златева, Румен Овчаров, Крум Дончев, Весела Лечева, Драгомир Стойнев също ще участват в новия Национален съвет.

Валери Жаблянов се отказа от пленума, след като стана ясно, че той е на 130 място и е от възможните резерви, ако някой напусне впоследствие Националния съвет.

Новият Национален съвет е съставен от общо 185 души. 32 от членовете му са делегирани представители от областните структури. По право влизат лидерите на младежкото обединение, на жените и на ветераните. 37 места в Националния съвет са от квотата на младежката организация.