ЦСМП –Перник има сключен Колективен трудов договор за три години

ЦСМП –Перник има сключен Колективен трудов договор за три години

Тригодишен Колективен трудов договор е подписан между работодателя в Центъра за спешна медицинска помощ в Перник и двата най-големи синдиката- КТ”Подкрепа” и КНСБ. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов. Договорът е за срок от три години и е в сила до 2023 година.

„Преговорите със синдикатите преминаха нормално. Обсъдени бяха финансовите възможности на ЦСМП и на тази база постигнахме споразумение. КТД вече е регистриран в Дирекция „Инспекция по труда” в Перник”, поясни д-р Симеонов. Той сподели, че синдикатите са го информирали, че в момента водят преговори с Министерството на здравеопазването работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната да получат втора категория на труд. „Според синдикатите, ние сме основните изпълнители на спешна медицинска помощ и сме част от националната система 112. Основанието на синдикатите е, че пожарникарите, полицията и работещите на централата на 112 имат правото на втора категория на труд. Само ние, спешните центрове, нямаме това право, въпреки че сме основни изпълнители на спешна медицинска помощ. Ако синдикатите постигнат споразумение със здравното министерство по този въпрос, това ще е сериозна придобивка за спешните медици и смятам, че ще привлече повече лекари на работа при нас”, поясни д-р Симеонов. Той уточни, че при конферентна връзка със здравния министър, която е направена с всички директори на ЦСМП в страната, министър Ангелов е информирал, че се очаква голяма пратка от лични предпазни облекла. Те ще бъдат раздадени на Регионалните здравни инспекции в страната, които ще ги раздадат, така че да бъдат обезпечени спешните медици с достатъчно предпазни облекла.

Според д-р Симеонов,  миналата седмица е преминала без сериозни проблеми за спешните медици в ЦСМП. Те са се отзовали на 230 повиквания на телефон 112, а във филиалите в областта са извършени 197 прегледа. Спешните медици са се отзовали и на 3 ПТП-та, като, радващото е, че няма жертви при тях. Д-р Валери Симеонов допълни, че в МЗ е изпратен списъкът за работилите на първа линия през август, на които трябва да се изплатят по 1000 лв. допълнително, които са 103-ма. Тази седмица работещите в ЦСМП са получили заплатите си за септември месец. Директорът на ЦСМП-Перник отново напомни, че се търсят спешно 4-ма лекари.