Перник тържествено отбеляза 112-та годишнина на независима България

Перник тържествено отбеляза 112-та годишнина на независима България

С поднасяне на венци и цветя на паметника на Кракра Пернишки започна тържественото отбелязване на 112-та годишнина от Независимостта на България. Представителите на местната власт и гражданите отдадоха почит с едноминутно мълчание. Под звуците на изпълненията на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов бяха поднесени венци и цветя от кмета Станислав Владимиров, пернишките депутати Любомир Бонев и Александър Александров, областният управител Емил Костадинов, председателят на ОбС Димитър Колев, представители на местните партийни структури и граждани.

За първи път честването на празника мина без празнично дефиле на местната власт по предложение на кмета Станислав Владимиров. Той аргументира това решение с думите, че празникът е на всички граждани.

По -късно пред Двореца на културата бе издигнат националният флаг и знамето на Перник. Кметът Станислав Владимиров поздрави перничани за празника:

„22 септември 1908 г.! На този ден в историческата църква „Свети четиридесет мъченици“ в старопрестолната столица Търново прозвучават историческите слова: „Провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо царство!” Младата българска държава тръгва по нов път – по широкия път, утъпкан от модерните европейски цивилизации.

Човек е истински свободен, когато отърси душата си от робската психика, наслоявана столетия. Това завещание на великите ни възрожденци бе претворено в дела на днешния ден преди 112 години. Затова 22-и септември 1908 г. е една от най-знаковите дати в новата българска история. Независимостта на България е връх, от който гордо гледаме Европа и света.

С този акт ние, съвременните българи, получихме ново завещание – да пазим родината си свободна и независима и да отстояваме хуманните ценности на обединена Европа. На 22-и септември 2020 г., изправени пред паметниците на нашата национална гордост, можем смело да повторим казаното в прокламацията за обявяването на Независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”, каза Станислав Владимиров.

Празнично слово произнесе и областният управител инж. Емил Костадинов.

„22 септември 1908 г. – една от бележитите дати в новата българска история. Събитието, олицетворяващо свободния дух в развитието на младата тогава българска държава. Независимостта е преди всичко състояние на разума и едва тогава се превръща в обективна действителност. Преди 112 години нашите прадеди преминаха по пътя на този морален възход и спечелиха битката. Така те ни завещаха не само държава, в която да живеем свободни и да решаваме сами бъдещето си – дадоха ни урок и повод за гордост. Научиха ни, че независимостта не идва даром, а е съвкупност от постоянни усилия, воля на народа и амбицията на българската дипломация.

И нека всеки ден отстояваме с думи и дела записаното в Манифеста от 1908 г.: „Да живее свободна и независима България!“- каза Костадинов.

Празникът продължи с концерт на АНПТ „Граовска младост“.

 Малко по- късно в Малкия салон на Двореца на културата се състоя награждаването на победителите в ХIII- тия Конкурс за детска рисунка Перник 2020, организиран от Обединената школа по изкуствата при Двореца на културата. Наградените творби бяха представени в изложба. Носител на Голямата награда на Кмета на община Перник за изключително ярко дарование стана Александра Емилова Йорданова, възпитаник на школата „Ателието“ с ръководител Снежана Велинова.