Поздравление от областния управител на Перник, по повод Деня на независимостта

Поздравление от областния управител на Перник, по повод Деня на независимостта

Уважаеми жители на област Перник,

Приемете моите сърдечни поздрави по случай 112-годишнината от обявяването на Независимостта на България!

22 септември 1908 г. – една от бележитите дати в новата българска история. Събитието, олицетворяващо свободния дух в развитието на младата тогава българска държава.

Независимостта е преди всичко състояние на разума и едва тогава се превръща в обективна действителност. Преди 112 години нашите прадеди преминаха по пътя на този морален възход и спечелиха битката. Така те ни завещаха не само държава, в която да живеем свободни и да решаваме сами бъдещето си – дадоха ни урок и повод за гордост. Научиха ни, че независимостта не идва даром, а е съвкупност  от постоянни усилия, воля на народа и амбицията на българската дипломация.

Независимостта е тази, която придава реална плътност на модерния възглед за европейска общност. Само истински свободни държави могат да градят единен Европейски съюз. Да  уважават и зачитат както своята, така и чуждата независимост.

В този тържествен ден отправям своята благодарност към всички, които с делата си градят бъдещето на нашата област. Да помним историята и да учим на нея децата си! Да бъдем добър пример за поколенията след нас!

И нека всеки ден отстояваме с думи и дела записаното в Манифеста от 1908 г.: „Да живее свободна и независима България!“

Честит празник!

инж. Емил Костадинов

Областен управител