Съветници от ГЕРБ Перник  предлагат да се отпуснат средства от общинския бюджет за PCR лаборатория в МБАЛ „Рахила Ангелова“

Съветници от ГЕРБ Перник предлагат да се отпуснат средства от общинския бюджет за PCR лаборатория в МБАЛ „Рахила Ангелова“

На предстоящата сесия в Перник, която ще се проведе на 25 септември, групата общински съветници от ГЕРБ ще предложи прегласуване на предложението за отпускане на средства от общинския бюджет за създаване на PCR лаборатория в МБАЛ  „РахилаАнгелова“. Това информираха от пресцентъра на ГЕРБ.

На миналото заседание на местния законодателен орган предложението беше отхвърлено, което от ГЕРБ определят като недалновидно. Заложените средства в размер на 50 000 общинския бюджет за ремонт на АГ отделението, са пари от данъкоплатците, а не в резултат от дарителски кампании на обществени организации. Те са крайно недостатъчни за ремонт на болнично отделение, но ще задоволят необходимостта за разкриване на лабораторията, която ще бъде дългосрочна инвестиция в здравето на перничани. Общинските съветници Денислав Захариев, д-р Явор Рангелов и Андрей Павлов припомнят, че в петък Детско отделение на МБАЛ”Р. Ангелова”  беше затворено за карантина, след като стана ясно, че лекар, даващ дежурства в отделението, е заразен с COVID-19. Взимането на проби и излизането на резултатите от изследванията на настанените за лечение деца и персонала отне 3 дни, през които пернишките деца останаха без възможност за педиатрична медицинска грижа при спешни състояния. Медицинското обслужване на цялото население ще бъде под въпрос, ако същото се случи и в други отделения на болницата, алармират съветниците от ГЕРБ.

Работеща PCR лаборатория в МБАЛ  „Рахила Ангелова“ е изключително необходима в периода, в който заболеваемостта от сезонни вируси и COVID-19 ще се увеличи. Тази лаборатория ще извършва безплатно PCR тестове на всички постъпващи за болнично лечение пациенти, и на медицинския персонал на болницата. След отминаване на пандемията лабораторията ще продължи да извършва изследвания за Хепатит А и В, грипни и парагрипни вируси, ку-треска и да гарантира адекватно лечение на местно ниво. Съветниците от ГЕРБ ще търсят подкрепата и на колегите си от други групи, и разбиране от общинската администрация, като са готови дори да подкрепят корекция на бюджета с цел осигуряване на средства за лабораторията.

  Общоизвестен факт е, че МБАЛ”Р. Ангелова” обслужва населението на шестте общини в областта. Буди недоумение, защо единствено Община Перник трябва да задели средства за създаването на PSR  лабораторията на болницата. Не е ли редно и останалите общини, съобразно броя на населението в тях, също да се включат във финансирането на тази лаборатория, след като Министерството на здравеопазването, в качеството си на принципал на здравното заведение, отказва да осигури необходимите средства и то във време на пандемия. В тази връзка, общинската организация на ГЕРБ в Перник би могла да се обърне за съдействие към организациите в петте общини на областта за съдействие в тази посока. Имайки предвид, че Община Перник е в най-тежко финансово състояние, би могло останалите общини да проявят солидарност към грижата за здравето на жителите на област Перник.