11 свободни места за лекари има в момента в ЦСМП-Перник

11 свободни места за лекари има в момента в ЦСМП-Перник

На 291 повиквания на спешния телефон 112 са се отзовали миналата седмица спешните медици от Центъра за спешна медицинска помощ в Перник, които са по-малко от предходната.. Амбулаторните прегледи са 196 и са с около стотина по-малко от предходната седмица. На 3 ПТП са реагирали миналата седмица медиците, за радост без тежко пострадали. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов. Той поясни, че през миналата седмица не е имало тежки случаи, повечето са сърдечни и неврологични оплаквания и хипертонии.

„За сега имаме лични предпазни средства, но не можем да си позволим да се презапасяваме, тъй като не достигат средствата. Поради недостиг на средства тази година, за пръв път, не купихме лятно работно облекло за персонала. Ако получим някакви пари, за да си купим предпазни средства, ще можем да поръчаме  зимното работно облекло.  Важното е, че сме изплатили на персонала полагащите се по 1000 лева за юли. Предали сме и списъка за август месец”, поясни д-р Симеонов.

 На въпроса- получени ли са някакви допълнителни средства за спешната помощ, както обеща здравният министър преди повече от седмица, д-р Симеонов поясни, че все още не са дошли тези пари, но се надяват да ги получат.

Единственият проблем за ЦСМП-Перник в момента се оказва недостигът на лекари. Тази седмица е излязъл в отпуск още един лекар и то млад, заради сърдечен проблем. С него стават 5 лекари, които са в болничен отпуск, а 11 свободни места има за момента в ЦСМП. От началото на пандемията тази година са напуснали  6 лекари. „Възнагражденията, които в момента се изплащат на работещите в спешна помощ са добри, на фона на тези в многопрофилните болници и въпреки това няма желаещи за работа, което ме тревожи.  В момента работим с два екипа и изготвянето на графика за дежурствата става изключително трудно”, допълни директорът на ЦСМП-Перник.