Ще продължи ли изплащането на добавката от 50 лева  към пенсията и през зимата?

Ще продължи ли изплащането на добавката от 50 лева към пенсията и през зимата?

Обмисля се дали пенсионерите да продължават да взимат по 50 лева добавка към пенсиите и след октомври или пък да има индексация на част от пенсиите. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

Как ще продължи подкрепата за пенсионерите все още се обсъждало и решението предстои да бъде взето, поясни министърът.

„Ние в момента сме взели решение за изплащане на добавки за пенсионерите от по 50 лева за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите след това, предстои да се обсъди. От една страна има вероятност да се продължи тази добавка, от друга страна може да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексация на част от пенсиите“, обясни Сачева.

„Предлагаме линията на бедност за следващата година да е 369 лв.”, обяви още Деница Сачева след заседанието на тристранния съвет. „Линията на бедност е обвързана единствено и само с финансова подкрепа за хората с увреждания, но там няма подоходен критерий, тоест абсолютно всички ще бъдат подкрепени както през финансовата подкрепа, която е целева за хората с увреждания, така и през системите за социално подпомагане“, обясни тя. Сачева отбеляза, че допълните средства, които ще бъдат нужни в бюджета за 2021 г. за хората с увреждания ще са в размер на 21,5 млн. лв. Държавата предлага за догодина прагът на бедност да е 369 лева, ръстът е само с 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019-та с доходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението. На тристранния съвет,  бизнесът, синдикатите и държавата са обсъдили и внесените от „Обединени патриоти“ промени в Кодекса за социалното осигуряване, които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията. От Обединени патриоти предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори. А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.