Социалистите и в Пернишко предпочетоха Нинова пред Добрев

Социалистите и в Пернишко предпочетоха Нинова пред Добрев

На вътрешнопартийните избори, които проведоха в събота социалистите за лидер на партията столетница, и в Пернишко се повтори картината, характерна за страната – Нинова спечели вота срещу основния си опонент Кирил Добрев.

В най-голямата община в региона – Перник, 1086 бяха имащите право на вот. Според неокончателните данни, до урните са отишли малко над 50 процента от социалистите, които можеха да участват в първия по рода си в историята на партията пряк избор на лидер на БСП.  Съотношението между Нинова и Добрев е 2:1 – такава е била картината в най-голямата пернишка секция, която бе разположена в централата на БСП „Радомир“ 1. Такава се оказа тя и в края на изборния ден.

Корнелия Нинова спечели най-голям брой гласове в пограничната Трънска община. Там за нея са дали доверието си 95 процента от имащите право на глас, около 5 процента само са предпочели Николай Добрев.

В надпреварата за лидерския пост се включиха и Валери Жаблянов и Красимир Янков. Гласовете за тях обаче са много по-малко. Все пак Жаблянов е изборът на над 30 радомирски членове на БСП,  20 гласа е взел той в Перник.

Любопитна подробност е, че в община Ковачевци избор не се е състоял. Защо? Само местните социалисти си знаят… Може би сред кандидатурите те не са припознали своя лидер. Но има нещо съмнително във факта, че все пак нито един член на БСП не е отишъл до урната. Този бойкот е странен и най-малкото в него няма нищо позитивно, си позволяваме да кажем.

Вчера народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски заяви по националната телевизия, че изборите за нов лидер на БСП са били честни и демократични, отговаряйки на твърденията, че е имало манипулации на вота. „Социалистите, показаха, че могат без пари, без заплати, без професионална или назначена изборна администрация, да проведат честен избор. На добра воля, на собствени сили и собствена инициатива – да се съберат и да гласуват. Показа как се правят европейски и демократични избори“, каза още Свиленски.

Още в деня на вота обаче основният опонент на Нинова – Кирил Добрев алармира за сериозни нарушения на изборната процедура. „Има доста сигнали от сутринта, моят екип ги обобщава. Изпратили сме доста сигнали. Имаме рекордьори, които за 22 минути са гласували 30 души. Това са някакви гении, които за около 40 секунди е попълнил ЕГН-то си и е гласувал“, алармира по-рано кандидатът Кирил Добрев, като по думите му мобилната секция във Варна трябва да обиколи 418 адреса, което според него това е за Рекордите на Гинес.

Тепърва ще се обобщават резултатите от първия пряк избор на левицата, ще се правят анализи и изводи. Ясно е обаче, че до касирането на вота няма да се стигне.

Прави впечатление и още нещо – всички сигнали за нарушения при един партиен вот, са аналогични на тези, които се регистрират и при избори за местни органи на самоуправление, на народни представители, на президент. А това говори просто за една лоша нагласа. Както и на това, че всеки вот може да бъде опорочен.