Започва традиционната Седмица на пожарната безопасност в Пернишко

Започва традиционната Седмица на пожарната безопасност в Пернишко

Огнеборците от Пернишко утре ще отбележат своя професионален празник, който ще бъде съпроводен с много инициативи. По традиция както в регионалната дирекция, така и в службите във всички общини на областта ще се проведат традиционните Дни на отворените врати, в които гражданите ще имат възможност да се запознаят отблизо с работата на пожарникарите, с техниката, която те използват в битката с огъня и природните стихии. Ще има и отворени телефони, на които онези, които не са успели по една или друга причина да се запознаят на място с ангажиментите на служителите на дирекциите „Пожарна безопасност и защита на населението“, да зададат вълнуващите ги въпроси и да получат отговори на тях.

Ще бъдат проведени и демонстративни занятия, на които ще бъдат показани възможностите на техниката.

Няма да липсват и традиционните мероприятия с децата, на които ще има демонстриране на тактико – технически способности на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

Във всяка община мероприятията ще са разнообразни, обещават огнеборците, които дори в празничните дни са на крак и са готови да реагират на всеки сигнал за бедствена ситуация или зов за помощ.

Припомняме, че през 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на тогава Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905 г.