С шумен купон приключи Фестивалът на книгата в Перник

С шумен купон приключи Фестивалът на книгата в Перник

Днес бе последният ден, в който любителите на книгата можеха да направят своя избор и да зарадват душите и сърцата си с нови попълнение на домашната библиотека. В продължение на една седмица Фестивалът на книгата предложи хиляди заглавия – за всеки по нещо, каквото му душа иска. И вече е безспорен факт – той не само е успешен, той има своето място в социалния и културен живот на града. „Толкова много заглавия… Не успях да купя всичко, което ми хареса. Изпуснах някои неща, но се надявам идната година да наваксам…“ сподели пред „Съперник“ Здравко Стоянов. Любителите на книгата си пожелават още много, много издания на феста. И все по-пълни да стават през идните години кутиите. Това лято бе поставено едно добро начало! И не може човек да не се радва на факта, че всъщност книгата не е време минало свършено. Тя е настояще и бъдеще. Има глад за книги и най-доброто доказателство за това бе 13-14 годишно момче, което вчера бе дошло на площада заедно с баща си и се отправи към кутията за дарения с десетина тома, които бе прегърнало здраво. Пускайки своята лепта в импровизираната касичка, очите му се обръщаха назад, обхождайки отново и отново щандовете. А това не може да не радва сърцето…

А от 11 часа на площада започна и големият купон за закриването на благотворителната инициатива, адресиран най-вече към децата. Водещ бе клоунът Бонбончо, любимецът на малчуганите, който и вчера успя да донесе много радост на децата. На ларгото бяха разположени линейка, подвижен стоматологичен кабинет, пожарна, полицейска кола, а екипите им запознаваха децата с професията на лекаря, стоматолога, пожарникаря, полицая. Но естествено, „гвоздеят на празника“ бе полицейското куче, с което напираха да се снимат и малки и по-големи.

„Днес, с този чудесен празник, приключва прекрасната инициатива на Фондация „Богданова и Данаилова“, която намери пълната подкрепа на кмета Станислав Владимиров, за която цялата кметска управа и перничани им благодарят от все сърце. Благодарим и на всички вас, които оставихте в кутиите своята лепта, адресирана към малките страдалци. Днес благодаря на всички институции, които помогнаха за прекрасния финал на фестивала, благодаря на маг Жиров, на клоуна Бонбонче, които забавляваха всички без стотинка възнаграждение, само и единственото в името на благородната кауза. Благодаря на момчетата и момичетата от МБЧК, чиято помощ бе безценна  и в подготовка, и в провеждането на фестивала. Но най-вече благодаря на фондацията, която за пореден път се превърна в генератор на благородни начинания“, заяви вчера зам.кметът Стефан Кръстев, който също като инициаторите и целия екип, работил по време на фестивала, трудно криеше вълнението си.

А перничани вече с нетърпение чакат второто издание на благотворителната инициатива идното лято. И адмирират намеренията Фестивалът на книгата, който много бързо стана популярен в цяла България и  допринесе за един друг, по-различен, позитивен имидж на Перник, да се превърне в традиция.

Защото той е своето рода триумф на книгата, но е и обединител – всички сме заедно в помощ на болните деца. Те имат нужда от подкрепа и ние, перничани, можем да им я дадем. И им я дадохме – всеки според възможностите си, но я дадохме. Седмицата на феста показа това. А Фондация „Богданова и Данаилова“ и хората, които са прегърнали поредната им прекрасна кауза, заслужават напълно нашите адмирации!