Още един случай на болен от сифилис в Перник установи РЗИ!

Още един случай на болен от сифилис в Перник установи РЗИ!

За втори път от началото на тази година Регионалната здравна инспекция констатира болен от сифилис в Перник. С това болните в областния град от началото на годината стават трима.

Почти наполовина са намалели заболелите от остри респираторни заболявания в региона през изминалата седмица, установи РЗИ. Констатираните болни са 5, при 9 за предходната седмица.  Заболеваемостта през този период е 6,84 %oo, при средна за страната 10,86 %oo към 06.09.2020 г.

Леко намаляване има и при болните от заразни заболявания. Регистрираните случаи през миналата седмица са 9, при 10 за предходната.

 Няма увеличаване на заразените с COVID-19 през седмицата. Констатираните заразени са 5, при  5 за предходната седмица. Заболелите са от  Перник.  От тях трима се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Двама от заболелите са хоспитализирани в СБАЛББ – Перник и МБАЛ „Рахила Ангелова“.

Незначително са се увеличили болните от варицела. Констатираните през седмицата заболели са 2, при 1 за предходната. Заболелите са дете на 6 години и мъж на 39 г. от гр. Трън. Детето посещава ДГ „Ален мак“ гр. Трън. И двамата се лекуват  амбулаторно от личния си лекар.

Няма увеличаване и при болните от ентереколит.  През седмицата е установен 1 заболял, от Перник, който се лекува стационарно в инфекциозно отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова“ АД.

Ат РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През изминалата  седмица инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 230 проверки. От тях 81 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене., а 3 от проверките са по постъпили жалби и сигнали от институции и граждани. В резултат на упражнения контрол през седмицата, са издадени 15 предписания за отстраняване на констатиране нередности. През периода са издадени 2 акта за нарушения.

И през миналата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети  са 146 проби от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната питейна вода отговаря на изискванията на Наредба №9