Кметът на Перник станислав Владимиров честити Деня на Съединението!

Кметът на Перник станислав Владимиров честити Деня на Съединението!

Уважаеми перничани,

На днешния ден преди 135 години българският народ изживя един от най-възторжените дни в историята си. Съединението на България изведе родината ни на нов път.  Само седем години след Освобождението българите с високо вдигната глава отхвърлят решенията, наложени им на Берлинския конгрес, доказвайки, че когато сме  единни, можем да постигнем всичко.

Съединението е най-твърдата, категорична и мощна заявка на българите пред Европа и света, че народът ни няма вече да търпи несправедливите решения на няколко души, разделящи един народ с изкуствени граници.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия и днес  блести със своята чистота, безкористност, себераздаване и стремеж за справедливост. То е продължение на делото на Левски, Ботев, Раковски и хиляди възрожденци, отдали живота си за свободата и независимостта  България.  Само няколко месеца след  6-ти септември 1885 година всички родолюбци като един се вдигат в защита на това чисто и свято българско дело. От тези първи героични дни от историята на свободното ни отечество  до днес като гръм отекват думите на въстаническите ръководители: “Да живее Съединението, да живее България!“.

Честит празник!

Станислав Владимиров

Кмет на Община Перник