И перничани се включиха в националния протест

И перничани се включиха в националния протест

Десетки перничани се включиха в националния протест в сряда. Те опънаха огромен транспарант на жълтите павета, на който бе изписано „Перник не е купен! Перник не се продава!“ „Перник не се продава!“ Това стана видно и от снимката на Камелия радева, която тя публикува в групата „Видяно в Перник“.

Протестът изкара хиляди българи, желаещи промяна, пред парламента. За съжаление, определеният като мирен протест ескалира и се стигна до непозволени сблъсъци, при които бяха ранени над 120 души – и протестиращи, и служители на реда. Обгазени тежко полицаи и новинари, които просто са си вършили работата, независимо от това кой кого харесва и кого не.

Съветът за електронни медии осъжда всяко насилие, което нарушава човешки права и свободи, а насилието срещу журналисти е позор за всяко общество. Това се казва в позиция на съвета, изпратена до медиите.

„СЕМ настоява всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са „очите и ушите“ на гражданското общество и всеки опит те да бъдат „обгазени“ или наранени е атентат срещу свободата на словото.

СЕМ се обявява срещу крайния антагонизъм и политическото противопоставяне, което взривява гражданския мир и разбирателство в обществото.

Демокрацията е диалог, а не война.

Насилието не е аргумент, а безсилие пред свободното слово“, се казва още в позицията на СЕМ.

А вчера сутринта центърът на столицата осъмна като след война… Изкъртени жълти павета, при това с помощта на българския трибагреник, бутилки с вода, бомбички, запалителни устройства, дори коктейл „Молотов“ в една от палатките на Орлов мост. И тонове боклуци. От сметосъбиращата фирма информираха, че само от палатковите лагери в София са били извозени над 10 камиона отпадък, сред които и едрогабаритни – тухли, желязо, колчета, павета и битови отпадъци. Това също бе част от тъжната равносметка от деня на националния протест.