Протестът пред Народното събрание ескалира

Протестът пред Народното събрание ескалира

Към 22.00ч. днес протестът пред Народното събрание ескалира. Срещу полицаите полетяха бомбички, пиратки и други предмети. Около 22.57 полицията пред бившия  Партиен дом взе инициативата и предприе разчистване на пространството. На помощ полицаите приготвиха в готовност и водно оръдие, което все още не е пуснато в действие. Организаторите на протеста полагаха усилия да успокоят положението, но без успех. За сега не могат да бъдат идентифицирани онези, които хвърлят бомбички към полицията. Според протестиращите, полицаите провокирали протестиращите. Полицията към 23.00ч успя да разцепи множеството от протестиращи, за да разчисти Триъгълника на властта в столицата и продължи в посока към хотел „Шератон”. Очевидно целта бе да бъдат разпръснати протестиращите. Някои от протестиращите застанаха с гръб към полицаите с цел да предотвратят насилието.  Към 23.12ч. полицаите започнаха прегрупиране и като че ли страстите започнаха да се поуспокояват.

Снимка БГНЕС

Представител на жандармерията през мегафон предупреди протестиращите, че нарушават обществения ред. Това прозвуча като предупреждение, че ще бъдат предприети действие от страна на жандармерията срещу протестиращите.

„Има доста пострадали полицаи при протестите тази вечер. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени“, заяви в ефира на НОВА ТВ  главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „За нас е ясно от кои са и кой ги организира. Тези действия са абсолютно режисирани и бяха очаквани. Бих могъл да кажа, че имат доста добра подготовка. Опитваме се да запазим мира, да се държим по най-добрия начин. Днес всички прекалиха, търсят кръвта, опитват да я получат. Няколко пъти опитахме да предотвратим това“, допълни той.

Главният секретар на МВР беше категоричен, че демонстрантите са хвърляли самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки. Водното оръдие е в готовност да бъде използвано, а полицията повече няма да допусне това грубо нарушаване на обществения ред, даде да се разбере Ивайло Иванов.

„По-добре да използваме едно водно оръдие, отколкото да рискувам живота на полицаите. И те имат семейства и ги чакат тази вечер да се приберат. Те седят там, хвърлят бомби по тях, ние с нищо не сме ги предизвикали“, заяви още главният секретар.

„Опитваме да сме безпристрастни. За нас не е тайна, че част от организаторите са знаели за тази очевидна организация“, допълни Иванов. Според него това няма как да се случва без тяхно знание. „Контактите, които имат с хората, които в момента правят това, не са тайна за нас“, каза още той.

Адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио заяви пред bTV, че нападателите са провокатори и не е вярно, че протестът е изпуснат. Призовават се недоволните от властта утре в 9 часа да се съберат отново на протест.