Без вода, заради планиран ремонт и повреди, остана днес половин Перник

Без вода, заради планиран ремонт и повреди, остана днес половин Перник

С нарушено водоснабдяване днес, в жегата, са  жителите на най-големите квартали на Перник-  ”Изток”, ”Мошино” и”Тева”, и селата  Голямо Бучино и.Люлин. От „В и К” поясниха, че причината затова е извършването на планиран ремонт на стратегическо съоръжение, намиращо се във водоснабдителната мрежа на „Софийска вода“.

 Без вода, заради повреди по водопроводната мрежа, днес са и жителите на ул.“Екзарх Йосиф“ и ул.“Средна гора“ в кв. „Могиличе”,  горната част на село Рударци и кв.” Кало”, както и радомирските села Долна Диканя и Жедна.

По информация на „В и К”, днес обемът на язовир „Студена” е  21 354 100 куб.м. Притокът във водоема е 179 л/сек., а разходът – 440 л/сек. Това означава, че притокът на вода е бил два пъти по-малък от разхода. В тази връзка от дружеството поясниха, че през последните седмици разходът на вода от язовир „Студена“ е намалял с около 100л/сек и в момента е 550 л/сек.  Това се дължи основно на подменени водопроводи и извършени аварийни ремонти, което води до намаляване на загубите на вода.

В момента в язовир „Студена“ има 21 397 800 куб.м вода, което е близо до неговия максимум и не трябва да има притеснение, че притокът е намалял, което е нормално за летния сезон. От „В и К” припомнят, че  в началото на годината притокът също е бил нисък (около 80-100 л/сек), но тогава обемът на язовира беше стигнал до критичните 3 370 000 куб. м.