Родственик на Гюрга Пинджурова  ще развъжда магарета в Трънско

Родственик на Гюрга Пинджурова ще развъжда магарета в Трънско

Родственик на народната певица Гюрга Пинджурова възстановява развъждането на магарета в Трънско. Д-р Николай Николов произхожда от стара трънска фамилия – Бреановата, заселила се в пограничния край около 1680 – 1700 г.

Ветеринарят, чиято баба е първа братовчедка на популярната изпълнителка, отглежда десет магарета в наследствено имение в местността „Китка“ над Трън. Докторът е категоричен, че в съвременния свят любимото му животно незаслужено е пренебрегнато и постепенно изчезва у нас.

„Исус Христос не се е качил на елен, слон, кон, а е влязъл в Йерусалим с магаре. Неслучайно Клеопатра е пиела и се е къпала в магарешко мляко“, припомня всеизвестните истини 72-годишният трънчанин.

Магарешкото мляко от древността е смятано за еликсир за дълъг живот, уверява ветеринарният лекар. По думите му то е богато на протеини, които помагат на организма да се справя по-лесно с инфекциите. Още основоположникът на медицината Хипократ го е предписвал за лек при проблеми с черния дроб,треска, отравяне и др. Римляните пък го използвали за облекчаване на умора, при язва, срещу бръчки и др.

В съвременния свят магарешкото мляко намира приложение като заместител на кърмата, при хора с екзема, псориазис, за облекчаване на астма и респираторни проблеми.

Магарето е умно, любопитно,социално животно,уверява трънският ветеринар.

По думите му някога в пограничния край е имало по 1-2 магарета във всеки дом. Хората ги използвали в бита си – за превоз на дърва, доставка на различни продукти, дори и за пазар. Сега в Трън няма нито едно магаре. „Децата не го познават. Като слизам в града с магаре, те го мислят за кон“, разказа д-р Николов.

Той се захванал случайно с отглеждане на магарета. Първото купил по молба на внуците си вместо кон. Те пораснали и загубили интерес към животното. Възрастният мъж обаче се привързал към домашния си любимец, продължил да гледа и развъжда магарета. Така стигнали до десет. Всички са с имена на празници: Пепа, защото се родила на Петровден, Гошко – появил се на бял свят около Гергьовден, Велика – около Великден, Любомира – на деня на мъчениците Вяра, Надежда и Любов, и т.н. Всички магарета са от порода средиземноморски магарета.

Първоначално, започвайки като любител, д-р Николов решил да популяризира обичаното си животно в най-известния туристически обект в района – ждрелото на река Ерма. Ветеринарят предлагал разходка с магаре на деца и възрастни срещу символично заплащане. Казвах им да оставят в дисагите, колкото сами преценят – за овес на магарето.

Скъпото магарешко мляко продава рядко, защото предпочитал да не лишава малките магаренца от храната им.

Предприемчивият трънчанин сега планира да създаде палатков лагер в имението си, като осигурява на гостите си разходки с магаре в планината. Всичките му животни са оборудвани със самари, хамути, юзди, дисаги и други атрибути. „Облеклото“ на всяко магаре струва около 1000 лв., пресмята ветеринарят. За отглеждането им той не получава субсидии. Меракът обаче няма цена, казва ветеринарят.

Той не губи надежда, че един ден развъждането на магарета ще бъде стимулирано и то ще получи подобаващо място в българското животновъдство.

В италиански разерват в САЩ работи световен щаб за защита на магарета. В Северна Италия пък подпомагат за възстановяването на магаретата. Световният номер 1 в тениса Новак Джокович е голям любител на магарешките продукти, във всичките му ресторанти се сервира магарешко сирене. В Латинска Америка животното се радва на голяма почит и разпространение, неслучайно има и световен ден на магарето, разказва ветеринарят./ Новини. бг