Сметките на Община Перник не са запорирани, изплатени са над 2 милиона стари борчове към „Топлофикация Перник“

Сметките на Община Перник не са запорирани, изплатени са над 2 милиона стари борчове към „Топлофикация Перник“

Имаше опасност сметките на Община Перник да бъдат запорирани заради дългове към „Топлофикация Перник“. Сумата за плащане беше малко над 2 млн. лева и продължаваше да расте и заради лихви и такси.

„Дълговете на Община Перник към началото на тази календарна година бяха малко повече от 34 млн. лева. В момента са малко под 28 млн., тоест за първото полугодие успяхме да изплатим 6,300 млн. лева задължения в условията на пандемия и сериозни намалели приходи“, заяви пред националната телевизия заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев.

По думите му разплащанията са били възможни заради строгата фискална политика на Общината през първата половина на година – не са били поете нови задължения, а върху разходите е упражняван сериозен контрол.

„Това даде и друг резултат – финансите на Община Перник бяха извадени от оздравителния план на Министерство на финансите“, добави той.

До запориране на общински сметки се е стигнало заради необслужване на споразумение за разсрочено изплащане на стари задължения от 2016 година.

„Още пред 2018-та е образувано дело във връзка с неизплащането на тези суми и това доведе до получаването в сряда на покана от съдебен изпълнител за доброволно изпълнение. От сумата от 2,041 млн. лева главницата е 1,510 млн., а всичко останало са лихви, такси и разноски по делото, които са се трупали в резултат на неглижирането на проблема с необслужването на дълговете от предишните ръководства на Община Перник“, обясни Стефан Кръстев.

Той заяви, че сметките на общината не са запорирани и тя е изплатила дълга си още в сряда, при получаването на поканата, изцяло и накуп задълженията си към „Топлофикация Перник“ от 2,041 млн. лева“.

„Няма заплаха сметките ни да бъдат запорирани“, заяви още веднъж Кръстев и подчерта, че няма заплаха за реализирането на големите инфраструктурни проекти на Община Перник.