Нагло! Съветници от ГЕРБ искат оставки, бивш зам.кмет от ГЕРБ  предложи да учи на управление новата кметска управа

Нагло! Съветници от ГЕРБ искат оставки, бивш зам.кмет от ГЕРБ предложи да учи на управление новата кметска управа

Наглостта на някои от пернишките съветници няма граници. Това пролича и на вчерашната сесия, когато нито дума не бе обелена от десницата за запора върху сметките на общината, наложен от „Топлофикация Перник“. До него се стигна заради дълг от над 2 милиона лева за минал период,  за изразходвана топлоенергия и топла вода от общински обекти. Над 400 000 лева са само лихвите, които трябва да плати днешната общинската управа .

 „Ще го направим, защото не можем да оставим блокирана работата на общината. Изпълнението на запора на частния съдебен изпълнител е въз основа на дело, започнато през 2018 година. А самото дело е за неизпълнение на подписан договор за разсрочено издължаване на сумите към „Топлофикация Перник“ от 2016 година. По този договор предишната управа не е плащала средствата. И сега дружеството си ги иска“ – поясни кметът Станислав Владимиров.

Така общинската управа погасява още един огромен дълг, оставен в наследство от старата управа.

И вместо да се държи малко по-скромно, бившият зам.кмет Денислав Захариев вчера призова зам.кмета Стефан Кръстев да подаде оставка, а  Станислав Владимиров да назначи човек, който ще им се предложат от ГЕРБ. Да им покаже как се работи.  

До предложението  се стигна по време на разглеждането на  точката за изпълнението на бюджета на общината за първите 6 месеца.

Съвсем логично е  в обстановка на почти парализирани и община,  и държава заради коронавируса, да не се изпълнят постъпления в бюджета – от такси в детски градини, от плащане на наеми на общински обекти /от такива фирмите бяха освободени именно с решение на Общински съвет/, дори от туризъм. Логично е и да е по-ниско плащането на данъци и такси – все причини, които не са изключение за Перник, пак заради пандемичната обстановка, от която Перник не прави изключение. Съветникът от ГЕРБ Андрей Павлов обяви, че общината не изпълнява приходната част от бюджета и това ще доведе до фалит и до нови заеми.

От своя страна зам.кметът Стефан Кръстев напомни на съветниците в какви условия сме не само ние като община, но и обществото ни като цяло. И попита как и по какъв начин да се повиши събираемостта от средствата, заложени като такива от детските градини, например. Той припомни и проблема със запорираните сметки на общината заради неразплатените от 2016 година дългове към „Топлофикация Перник“.

Капак на наглото поведение бе изказването на Денислав Захариев, който обяви, че екипът, с който той е работил, е изпълнявал и преизпълнявал заложените параметри. И призова Кръстев да си подаде оставката, ако не може да работи. А от ГЕРБ са готови да помогнат на кмета с човек, който знае как това се прави.

На  свой ред зам.кметът Кръстев отвърна на удара. Но в социалните мрежи. На личната си страница във фейсбук той написа:

„Съветниците от ГЕРБ-Перник са силно загрижени от по-ниските от очакваните в бюджет 2020 приходи от туристически данък, такси за детски градини и детски ясли за първите шест месеца на 2020…… O sancta simplicitas!“