Поредни горещи страсти в пернишкия минипарламент

Поредни горещи страсти в пернишкия минипарламент

След близо двумесечна ваканция, която обаче реално не се е състояла според председателя на ОбС, тъй като членовете на постоянните комисии са работили без прекъсване през юли и август по натрупалите се докладни, вчера те влязоха в заседателната зала „Панорама“, където за пореден път показаха, че въпреки решенията, взети в комисия, на заседание споровете са така разгорещени, че сякаш чуват за какво иде реч за пръв път. Разбира се, не липсваха и изненади. Нямаше бурни страсти, нямаше остри нападки при отговорите на въпроси към градоначалника, при поставянето на нови. Възпитано бяха изслушани и информациите на началника на РУО на МОН Ваня Коконова и на зам.кмета Стефан Кръстев за готовността на училища и детски градини и ясли за новата учебна година. И така до точка 7-ма, когато се стигна до избор на комисия, която да проведе конкурса за избор на нови управители на общински дружества. Загубено ценно време, та се стигна и до 10-минутна почивка, която обичайно продължи по-дълго, докато се реши кой да води 5-членната бащина дружина.

Съветниците приеха и отчетите на кмета Владимиров за изпълнението на бюджета за 2019 година и първото полугодие на 2020 та, както и на сметките за средствата от Европейския съюз. Приети бяха и отчетите на читалищата за дейността им миналата година и изразходваните по нея средства.

Пернишките минипарламентаристи дадоха „зелена улица“ и на предложението на групата съветници от левицата откритите заседания на пернишкия законодателен орган да бъдат публични, като се предават директно.

Така се стигна до инфарктната точка, свързана с промяна в капиталовите разходи. По решение на десните, в нея бяха вкарани и гласуваните вече на предишна сесия 50 хиляди лева, с които трябваше да се ремонтира Гинекелогичното отделение в пернишката болница, което е в плачевно състояние. Съветникът от ГЕРБ Десислав Аспарухов обаче предложи вместо обновяването на отделението, с тях да бъде обзаведена бъдещата писиар лаборатория в болницата, а взетото вече решение да се прегласува. Според него и съмишлениците му от дясното политическо пространство, тя била приоритет за града. Опонентите обаче са категорични – в момента в Перник не липсват лаборатории, които са ангажирани с въпросните тестове, а ремонтът на Гинекологията повече не може да бъде отлаган. Левицата има подкрепата и на фондацията  „Богданова и Данаилова“, която е мотор и на инициативата за този ремонт. Във фейсбук вчера те изложиха позицията си по проблема:“ Предполагаме си спомняте една от най-големите ни каузи – Ремонт за Гинекологично отделение град Перник. Всички регионални и национални медии отразиха проблема, мизерията и нищетата, на която са подложени жените от 6 общини (Перник, Радомир, Брезник, Трън, Ковачевци, Земен ). Още с разбирането за проблема, за две седмици, организирахме грандиозен концерт, в който се включиха един куп звезди, доброволци и спонсори. Той бе проведен на 13.12. 2019 г в зала „Борис Гюдеров“ Събрахме сумата от над 11, 000 лв. Хората ни чуха! Събудихме обществото! След входирана от наша страна молба за помощ и разбирането на кмета на община Перник Станислав Владимиров, бяха отпуснати средства в размер на 50, 000 лв за ремонт. Община Брезник, също помогна с 1000 лв. Различни фирми, частни лица предстояха да се включат.

 Кой с материали, кой с труд, който с каквото можеше. Изчаквахме само нещата да бъдат задвижени. Това до днес…

И следващите редове просто не знаем как да ви поднесем, но сме длъжни. На днешния  общински съвет, на общински съветници ще бъде предложено прегласуването на решението им и средствата от 50,000 лв ще бъдат евентуално преразпределени за направата на Писиар лаборатория в болница „Рахила Ангелова“ град Перник. При положение, че в града ни има няколко такива работещи лаборатории…

Ние не сме членове, симпатизанти на нито една партия. Не работим в нечий частен интерес, а не един път сме били постовяни в кофти положение. Именно, заради това сега можем спокойно и открито да заявим, че ние се борим за благото на жителите на област Перник, а не сме подвластни на политически партии и убеждения. Ако  общинският съвет прегласува своето решение и преразпределение на сумата от 50,000лв от ремонт за Гинекологично отделение към направата на Писиар лаборатория – това за нас ще бъде проява на неуважение към целия положен труд, съпричастност на много съграждани, доброволци и дарители.

Истината е такава, а каквото зависи от нас- ние ще го направим!“ написаха двете дами.

А в пленарната зала страстите достигнаха точката на кипене. И след като стана ясно, че разбирателство няма да има, се стигна до поредната почивка от един час. Дебатите продължиха и след нея, но в крайна сметка амбициозната идея на дамите от фондация „Богданова и Данаилова“, подкрепена и от общинската управа, успя. Така ремонт на гинекологичното отделение в пернишката болница ще има. Двете инициаторки, които взеха участие на вчерашната сесия обаче не скриха огорчението си, че срещу тях са се изправили и медици. Подкрепа обаче са получили от специалисти от една от лабораториите в Перник, извършващи въпросните писиар тестове.