В МБАЛ”Р. Ангелова” в Перник вече има PCR лаборатория

В МБАЛ”Р. Ангелова” в Перник вече има PCR лаборатория

МБАЛ”Р. Ангелова” в Перник достави вчера апарата, с който ще се извършват PСR тестове. Това информира директорът на болницата д-р Анатоли Митов. „Пуснахме го веднага в експлоатация, дори направихме и първите PCR тестове на част от  персонала на нашата болница. Резултатите стават готови за около 3 часа, като на ден може да се правят по 48 теста”,  поясни д-р Митов.

До няколко дни лабораторията ще бъде готова, като средствата за нея се отпускат от Община Перник и от Министерството на здравеопазването.

На въпроса- може ли лабораторията да обслужва граждани, които не са пациенти на болницата,  директорът на МБАЛ”Р. Ангелова” отговори:” За сега лабораторията ще работи само за нуждите на нашата болница. За да се обслужват граждани трябва тя да се лицензира. Процесът с лицензирането  е дълъг и е свързан с издаването на не малко документи, което изисква време.  За сега не мога да кажа дали лабораторията ще може да работи със Здравната каса. Вероятно първоначално за гражданите ще се извършва само платена услуга. Но нещата ще се случват стъпка по стъпка. За сега е важно нашите пациенти да бъдат изследвани, за да са спокойни и те, и персонала. В момента при нас, в Инфекциозно отделение,  се лекува един болен с коронавирус. Персоналът е мотивиран,  работи на пълни обороти и нямаме проблеми”, увери д-р Митов.