До края на тази седмица ще заработи PCR лабораторията в МБАЛ „Рахила Ангелова”

До края на тази седмица ще заработи PCR лабораторията в МБАЛ „Рахила Ангелова”

Да края на седмицата ще тръгне PCR лабораторията в МБАЛ „Рахила Ангелова“,  съобщи директорът на пернишката болница д-р Анатоли Митов на областния щаб за борба с COVID -19, свикан от областния управител инж. Емил Костадинов. Това информираха от пресслужбата на областната администрация.

„Очакваме днес да пристигне апарата, след това предстоят още две  стъпки за лицензирането му“, обясни д-р Митов. 

„Продължаваме с мерките за борба с COVID-19. В последните дни имаме добри новини в национален мащаб, намаляват болните и се увеличава броят на излекуваните. Новата лаборатория в болницата ще скъси времетраенето на изследването и ще намали рисковете от заразяване на медицински персонал, пациенти и граждани“, коментира областния управител и благодари на всички институции за сътрудничество и добрата съвместна работа.

През изминалата седмица са извършени 252 бързи теста на потребители в домовете за възрастни хора в Трън, Филиповци, Сирищник и Радомир, сочи справката на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. 

„Взети са носогърлени секрети на 32 лица контактни и на тези, които им изтича карантината след четирнадесетия ден. На домашно лечение са 20 заболели  и 6 са хоспитализирани“, съобщи  д-р Стела Димитрова от РЗИ. Тя уточни, че общият брой на карантинираните лица е 46. Три лица са настанени в Белодробната болница и едно лице в МБАЛ „Р. Ангелова“. 

Областна дирекция МВР – Перник продължава извършването на ежедневни проверки на лицата, които са карантинирани . 

„От началото на месеца има проверени 380 адреса, с 446 лица Съвместно проверки с другите институции са общо 17“, обобщи комисар Димитър Попов.