Сърбия вдига ограда по границата с България

Сърбия вдига ограда по границата с България

С цел предотвратяване на разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия, сръбското правителство е взело решение за поставяне на телена ограда по границата между двете страни, съобщи РТС.

В правителственото постановление е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата.

Преди два месеца е започнало изграждането на ограда и по границата със Северна Македония.

През изминалото денонощие в Сърбия бяха регистрирани 161 нови случая на коронавируса и петима починали от ковид-19. Така общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 30 204, а загиналите от болестта са 689.

Европейският съюз отрече изграждането на ограда по границата между Сърбия и Северна Македония да е част от договор с Белград.

Брюксел предоставя значителна финансова и техническа помощ на партньорите си от Западните Балкани във връзка с миграцията, като за тази цел от 2015 г. на Сърбия са ѝ предоставени повече от 100 млн. евро, заяви говорителят на ЕС Ана Писонеро.

„Тази сума не включва поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и последното не е част от нито едно споразумение с ЕС”, подчерта Писонеро.

Позицията в е отговор на съобщение, че Сърбия започва да поставя телена ограда по границата със Северна Македония близо до Прешево. Според председателя на общинския съвет в Прешево Шкиприм Арифи, изграждането на оградата било част от споразумение с ЕС. Оградата трябва да бъде с дължина 147 км./ Вести.бг