По тон радомирска биобоза тръгва всеки ден към страната

По тон радомирска биобоза тръгва всеки ден към страната

По един тон биобоза се експедира ежедневно от Радомир

Бозата е емблематична за Радомир напитка от векове. Не случайно пред местното читалище има поставена и статуя на бозаджията. Днес обаче, освен традиционната напитка, тук се произвежда и биобоза. По един тон от нея се експедира ежедневно към търговски обекти в страната, разказва Валентин Данаилов, който е първият производител на биобоза у нас. Напитката в чистия й вариант се добива само от сертифицирани биопродукти – пълнозърнеста ръж, захар и вода. Площите, на които се отглежда зърното не се третират с химикали, не се торят. Освен от България, ръжта се доставя от цяла Европа.

Както е по оригиналната рецепта, в бозата се влага захар / за разлика от обикновената, която е с подсладители/, потвърждават от местната инициативна група „Радомир – Земен“. Захарта също е сертифицирана и е тройно по-скъпа от обикновената. В суров вид тръгва от Латинска Америка, преработва се в Чехия и оттам достига до Радомир.

Бозата се вари в съд под налягане около два часа при температура до 152 градуса, обясни Данаилов. Преценката за сваряването се прави от майстора в зависимост от консистенцията и аромата. Охлажда се до 18 градуса и се пасира, отделят се свободните частици, подслажда се и се бутилира. Според производителя бозата е полезна и калорична храна, съдържа доста витамини от групата В и минерали, а млечно-киселата ферментация благоприятства за по-добрата работа на стомаха и червата. Хубавата боза е с хлебен вкус и приятен аромат и плътност, споделя Данаилов. Майсторът Ангел Георгиев пък смята, че тайната на напитката е във варенето.