Вълчев: Маски извън класните стаи, беседа за К-19 преди всеки час

Вълчев: Маски извън класните стаи, беседа за К-19 преди всеки час

Това, към  което се стремим, учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите. Ще се настоява за носене на маски извън класните стаи. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

„Носенето на маски в коридорите е предпоставка да не се затваря цялото училище. Епидемиологът ще следи епидемичната обстановка. В началото на всеки час ще има 10-минутна беседа с децата за препоръките“, посочи той.

По думите му учебната година ще стартира присъствено. „Ще бъдем готови, когато има установени случаи на болни деца или учители, веднага да премине в електронна среда. Относително сепаритизиране на паралелките – вътре в паралелките не можем да осигурим дистанция, но може да приложим разделяне на класовете“, обясни министърът.

Според него е възможен компромис при деца със заболявания и уточни, че само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи, като ще има компенсация с дистанционно обучение. „Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие“, изясни Вълчев. „При болен ученик в един клас, съответният клас се карантинира“, заяви още той.

„Организационните мерки ще бъдат препоръчителни. Ние ще дадем отворен списък препоръки“, заяви още той.

Според Вълчев учителите са се справили добре с дистанционното обучение. Той смята, че е имало взаимопомощ между колегите. Има усилия да се обезпечават учителите. Предвижда се подпомагането на 30 лв. и 16% увеличение на възнагражденията.

Относно университетите – при тях има повече възможност за гъвкавост. Очаква се вузовете да правят т.нар. „превключване“ на дистанционно обучение, но учебната година се очаква да започне присъствено./Кмета бг