Щур купон снощи в Перник за Международния ден на младежта!

Щур купон снощи в Перник за Международния ден на младежта!

И тази година младежките организации в Перник, членуващи в Консултативния съвет за младежка политика и институциите, работещи с млади хора на територията на община Перник отпразнуваха  Международния ден на младежта и 12 години от създаването на КСМП.

Празникът започна в 19:00 ч. с информационна кампания на младежките организации. В него участваха представители на: Превантивно-информационния център, Общински младежки съвет, Фондация «П.У.Л.С.», Български младежки червен кръст, Сдружение «Дай, бабо, огънче», Център за развитие на устойчиви общности, Национален младежки форум, Сдружение «Национална младежка карта», Международна награда на херцога на Единбург – България, Aсоциация на българските лидери, предприемачи, «Еко Партнърс България» и Дирекция „Бюро по труда”. Те представиха дейността си пред пернишките младежи чрез презентации, игри и демонстрации.

По темата превенция на употребата на наркотични и психотропни вещества, от Превантивно-информационния център към Община Перник бяха раздадени множество информационни материали, а от представителите на Фондация „П.У.Л.С“ всеки можеше да се информира относно превенцията на насилие.

Аварийният екип на Български младежки червен кръст направи на място демонстрация по първа долекарска помощ. Сдружение „Национална младежка карта“ пък представи дейности, свързани с функционалността на картите EYC.

Партньорите на община Перник от „Еко Партнърс“, които бяха осигурили и съдове за разделно събиране на отпадъци разясняваха предимствата на този тип сметосъбиране.

Общинският младежки съвет бе подготвил брошури, които описваха накратко дейността на организацията, а представителите на Центъра за развитие на устойчиви общности показаха ползите от обученията, които провеждат, чрез нагледни материали изработени от млади хора, които се обучават по техните програми за везба, пчеларство, събиране и отглеждане на билки, планински водачи и други.

В 20:00 ч. започна очаквания от младите перничани концерт на  Дара и Vessou, както и пернишките таланти от вокална група „Синева“ и хип-хоп формациите „Dance Squad“ и „DA Clique“.

Събитието бе открито от секретаря на община Перник Мартин Жлябинков, който поздрави младите хора от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров.

„С радост ви поздравявам по случай Международния ден на младежта – 12 август! Често чуваме, че младите хора са бъдещето на България. Трябва обаче да осъзнаем, че те всъщност са настоящето и бъдещето на страната ни, Европа и света. Пернишките младежи го доказват ежедневно със своите успехи в спорта, изкуството, национални ученически олимпиади, международни конкурси и много други“, гласи поздравлението на градоначалника. Той добавя, че е горд, че в Перник дейност развиват толкова много младежки организации. „Пожелавам ви смелост, дързост, воля и постоянство в постигането на вашите цели и мечти“, пише още Станислав Владимиров.