Капсулна пушка Енфийлд от 1862  г. притежава РИМ Перник

Капсулна пушка Енфийлд от 1862 г. притежава РИМ Перник

Капсулна пушка “Енфийлд М53” – част от партидата на федералното правителство на САЩ за нуждите на армията в гражданската война притежава Регионалният исторически музей в Перник.
Няма яснота как капсулната пушка от партидата за Федералното правителство на САЩ е попаднала в нашите земи и къде е била използвана. Вероятната последваща цел на модифицирането и е било да я превърне в лично ловно оръжие. За това свидетелства и изключително интересната резбована шестолъчна звезда върху приклада, обяснява Орлин Рачев от музея.
В края на 1853 г. капсулната пушка Енфийлд е одобрена от военния департамент на Британската империя. Системата и е разработена от Уилям Притчет и се произвежда от 1853 до 1867 г. Общият брой на произведените единици е около 1 500 000. Тези оръжия са широко използвани в британските колониални войни в Афганистан, Кримската война (1853-1856) и Американската гражданска война (1861-1865). По това време Англия се превръща и в един от главните доставчици на оръжия в САЩ, като по поръчка на федералното правителство за периода на войната доставя около 350 000 пушки М53. За да бъде разграничена партидата за федералната армия от останалото производство, върху стоманената пластина с капсулния механизъм е щампована годината на производство (в случая 1862) и вместо корона – емблема на Кралския завод за ръчно оръжие в Енфийлд е отпечатан американски орел с буква „М“ върху щита в краката му.
Стоманената цев на модела има три канала и е прикрепена към ложата с три метални пръстена и е с калибър 15 мм (0.58). Дължината му позволява да се използва при стрелба в няколко редици, т.е. защитавайки войниците в първия ред. Също така на него е възможно да се монтира щик и да се отблъсне ако е необходимо атака на конница. Пушката стреля с фишеци с черен барут и сферични куршуми с тежест 34 гр. Скоростта на куршума е между 260-275 м/сек. с честота на огъня три изстрела в минута. Оръжието има прицелно разстояние 1140 м с пределно разстояние на точността на изстрела, постигнато от британски войници – 820 м. С тези показатели пушката превъзхожда останалите оръжия, което я прави предпочитано оръжие и в двата враждуващи лагера на гражданската война в САЩ.